Radnici Rudnika krečnjaka “Vijenac” stupili u generalni štrajk

24. Marta 2010.
2 min. za čitanje

Radnici Rudnika krečnjak „Vijenac“ stupili su u generalni štrajk. Iako su predstavnici Sindikata ovog Rudnika više puta upozoravali resorno ministarstvo i Vladu TK o teškoj situaciji ove državne firme , do danas ništa nije urađeno. Razlog stupanja u štrajk su neispunjeni zahtjevi od strane radnika.

Iako je bilo održano više sastanaka između menadžmenta i sindikata Rudnika krečnjaka „Vijenac“ sa predstavnicima resornog ministarstva, ipak do danas nisu postignuti konkretni dogovori.

Također, kako ističu iz Štrajkačkog odbora, za dalji nastavak rada i proizvodnje u ovom Rudniku neophodno je i zaključivanje godišnjih ugovora sa Fabrikom cementa i Sisecam soda Lukavac .

Iz Sindikat Rudnika krečnjak “Vijenac” o teškoj situaciji u kojem se nalazi Rudnik više puta su upozoravali nadležne, a nedavno su uputili i otvoreno pismo za njihovim zahtjevima te najavom da će ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune stupiti u štarjk.

Trenutna situacija u kojoj se nalazi više od 200 radnika kako navode iz štrajkačkog odbora je jako teška, plate nisu dobili od decembra prošle godine a neuplaćuju se ni doprinosi za PIO. Od svojih zahtjeva, kako navode iz Rudnika krečnjak Vijenac neće odustati, ali se pak nadaju da će resorno ministarstvo i Vlada TK što prije ispuniti njihove minimalne uslove kako bi mogli nastaviti sa radom.

Zahtjevi radnika u štrajku su slijedeći:

– Isplata plaća za mjesec decembar 2009. godine sa rokom ispunjenja odmah.
– Isplata plaća za mjesec januar 2010. godine sa rokom isplate do 20.03.2010
– Isplata plaća za mjesec februar i naredne mjesece 2010. godine u redovnim terminima sa toplim obrokom.
– Ispunjavanje Zaključaka sa sastanka održanog u Vladi TK od 24.02.2010. godine broj 03/1-05-3420/10 u što ulaze: zaključivanje godišnjih ugovora sa Fabrikom cementa Lukavac i Sisecam soda Lukavac sa osvrtom na količine, cijene i način plaćanja.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Super, super, rudnik krečnjaka ćemo zatvoriti, fabrika sode će ostati bez sirovine, i nju zatvaramo i onda ćemo da dišemo punim plućima praznih stomaka. Put od trnja do zvijezda iziskuje ogromne napore koje društvo u kome živimo izgleda nije u stanju da razumije, a poslije se pitamo: zašto nas to stranci kupe za 1 KM/kom i zašto nam to djeca ginu po raznoraznim vukojebinama, a ako imaju sreću da se ne vrate u sanduku vrate se sa ozbiljnim psihičkim problemima koje ćemo tek možda nakon nekoliko godina početi svi da na svojoj koži osjećamo. Nek nam je alal vera!

kako to da je vijenac drzavna firma tj da radi fakticki za drzavu a isto tako je i sva ona silna administracija drzavna pa njima opet ne kasne plate ko ovim ljudima zanimljivo nema sta prodace oni i vijenac samo nisu jos nasli sebe tu ko u koksari gdje novi indijski vlasnik ne ispunjava svoje obaveze kojih se obavezo kupovinom koksare pa nista i kupovinu uglja prikazuje kao ulaganje u koksaru pa gdje je ta agencija za privatizaciju to treba istjerat iz zemlje al bice on jos dugo tu dok nasa vlada tk il neko u istoj dobija novcice za njegovu zastitu a narod radi za strance i bogacenje drugih zemalja sve su prodali sto se moglo prodat neznam kako im vijenac promace dok indijac ulaze u svoju i razvoj svoje zemlje bosanci ce radit za 400 do 500 km sta ces tako nam je soda live bi se trebala malo preorjentisat vise na lopovluk nesto kao 60 minuta stranica bi bila punija HVALA