fbpx

Pušenje vejpa nije nimalo bezazleno: Ovo su posljedice

2 min. za čitanje

Maloljetna lica u Srbiji više neće moći kupovati vejpove i druge električne cigarete bez nikotina. To donosi izmjena Zakona o duhanu čiji pretres treba završiti do kraja ovog mjeseca. Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj i Svetlana Stanišić, doktorica fizičke hemije, govorile su o tome kako pušenje vejpa utiče na mlad organizam u emisiji “150 minuta” na TV Prva.

Neki isprobavaju vejpove iz radoznalosti, a neki zato što im je netko iz društva ponudio. Tu su i oni koji su običnu cigaretu pokušali zamijeniti elektronskom. Istraživanja pokazuju da je najviše djece koja su isprobala vejp u srednjoj školi, u dobi od 15 godina.

“Djeca starosti od 12 ili 13 godina slobodno mogu kupiti vejp, a da roditelji ni ne znaju za to. Djeca kažu da ih privlači zbog mirisa i oblika, i to je prva osnova”, ističe Gordana Plemić.

“U vejpu se nalaze voda, glicerin, propilen glikol, nikotin i raznovrsni drugi aditivi”, navodi Svetlana Stanišić i dodaje da sastav vejpa nije strogo reguliran, a nije reguliran ni uvoz vejpa.

Kako kažu, nargila je još štetnija. Usljed izgaranja uglja, dim sadrži teške metale. Dok kod isparavanja vejpa svašta može da se nađe, pa čak i formaldehid koji je kancerogen, dok kod raspadanja vitamina E javljaju se raznorazna štetna jedinjenja.

Posljedice vejpa najviše se odražavaju na pluća, odnosno javljaju se sitne promjene na plućima koje neki nazivaju “evali”, a podsjećaju na upalu pluća. Također se pojavljuju problemi sa srcem i krvnim žilama. Nikotin koji se nalazi u vejpovima izaziva zavinost i to vrlo jaku zavisnost i to je jača zavisnost nego kod pušenja cigareta. To pojačava šansu za pojavu tromboze i srčanog udara. Urađeno je istraživanje na miševima koji su udisali vejpove godinu dana. Nakon godinu dana, 22% je dobilo rak pluća, 57% karcinom bešike jer su to dva organa koja su najviše pogođena. Dok dim izuzetno loše djeluje na zube.

Više u video prilogu:

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments