Privatizacija na TK spora i sumnjiva

2 min. za čitanje

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju za 2009. godinu.

Ni nakon dva javna poziva, privatizacija Rudnika krečnjaka Vijenac Lukavac nije uspješno završena. Prošle godine završena je prodaja jedne prodavnice u Tuzli, imovina iz registra pasivnog podbilansa preduzeća.

Prošle godine vođene su i aktivnosti na prodaji 15 posto udjela KHK Lukavac u Globalispat Koksna industrija Lukavac i jedne prodavnice u naselju Solina, za koju aukcija nije uspjela. U prošloj godini ostvareni su ukupni prihodi od 117.234 KM. Prošle godine KAP je nastavila aktivnosti na rješavanju Problema nastalih nakon privatizacije jednog broja komunalnih preduzeća na području TK-a, odnosno u vezi s isknjižavanjem dobara u općoj upotrebi koja su odlukama općinskih vijeća naknadno proglašena dobrima u općoj upotrebi. Pokrenuta je i inicijativa općina za prolongiranje roka prodaje veterinarskih stanica, o čemu se Vlada i Parlament Federacije BiH još nisu izjasnili.

Prošle godine vršene su i posredne kontrole izvršenja ugovornih obaveza u preduzećima Fortuna Gračanica, Hotel Tuzla i Polet Tuzla. Zaključno sa 31. decembrom 2009. godine sve ugovorne obaveze izvršene su u 73 preduzeća te po osnovu 14 ugovora po kojima je imovinu, dijelove ili udjele preduzeća i općinskih poslovnih prostora prodaju i kontrolu vršila KAP.

U navedenom periodu aktivno je bilo sedam ugovora o privatizaciji, pri čemu su, zbog neizvršavanja dijela ugovornih obaveza, podnesene tužbe. U slučajevima privatizacije Tuzla kvarca, Livnice čelika i Tuzka pokrenut je postupak za raskid ugovora.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar