Prijem za egipatskog ambasadora u BiH

3 min. za čitanje

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić susreo se danas sa egipatskim ambasadorom u BiH Ahmedom Khattabom. Razgovarano je o mogućnostima realizacije projekata koji su važni za Tuzlanski kanton, a u okviru saradnje koju imaju Egipat i Bosna i Hercegovina.

Ambasador Khattab je istakao da je na političkom nivou saradnja naše dvije zemlje izuzetno dobra, a što je potvrđeno i posljednjom zvaničnom posjetom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Kairu. Tada je postignuto nekoliko ugovora kojima se žele stvoriti preduslovi da izuzetno dobru saradnju na političkom polju prati i ekonomsko-finansijska saradnja.

– Očekujemo od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da kandiduju projekte koji su važni za njihova područja, pa tako i od Tuzlanskog kantona. Naša država, egipatski investitori i fondovi će sigurno podržati kvalitetne projekte. Egipatski narod ima poseban odnosno prema narodima Bosne i Hercegovine i snažno podržavamo vaša nastojanja da budete primljeni u evropske integracije. S druge strane smatramo da osim evropskih veza Bosna i Hercegovina mora graditi i čvrstu i otvorenu saradnju sa ostatom svijeta, kao što su islamske zemlje, Kina i Rusija, istakao je egipatski ambasador.

Premijer Mujić se zahvalio na podršci koju Egipat svih ovih godina pruža Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će saradnja na ekonomskom polju stalno jačati. Tuzlanski kanton ima vrlo značajne pretpostavke za razvoj i danas je izraženo očekivanje da će u predstojećim velikim projektima, posebno kada je u pitanju izgradnja puteva i energetskih postrojenja, svoj interes pronaći i egipatski investitori.

– Kao Kanton mi smo vrlo zainteresovani i za saradnju i investicije u obrazovanju.
U ovoj oblasti imamo niz projekata za koje ćemo trebati podršku. S obzirom na to da imamo i vrlo značajnih proizvođača u različitim industrijskim granama potrebne su nam informacije o tome šta je to za što postoji interes na egipatskom tržištu, istakao je premijer Mujić.

Danas je dogovoreno da se što prije sagledaju prioritetne potrebe u Tuzlanskom kantonu kako bi se uz pomoć Egipatske ambasade i Vlade Tuzlanskog kantona projekti uputili potencijalnim investitorima u Egiptu.

Inače delegacija koju je predvodio Egipatski ambasador u Tuzli je boravila kako bi se upoznali sa izvođenjem određenog broja operacija na otvorenom srcu, projekta koji je dobio egipatsku podršku i koji će biti podržan i u narednom periodu.
Današnjem prijemu kod Premijera Tuzlanskog kantona prisustvovali su i direktor Ureda Crvenog polumjeseca Ujedinjenih arapskih emirata za BiH Mahmoud Y. Aly, ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Asim Musić, direktor i medicinski direktor UKC-a Tuzla Elmir Čičkušić i Nešad Hotić.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner