Prije 1. aprila 2010. godine neće biti povećavanja cijene električne energije

31. Decembra 2009.
2 min. za čitanje

Direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić potvrdio je da prije 1. aprila 2010. godine neće biti povećavanja cijene električne energije.

Jerlagić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je Elektroprivreda BiH poslovanje u 2009. godini ocijenila kao najuspješnije u 33 godine svog postojanja pod ovim nazivom i dodao da je kompanija poslovnu godinu završila sa dobiti od 72 miliona KM.

Iako je poslovanje bilo opterećeno problemima izazvanim recesijom, tokom godine smo u potpunosti uspjeli da realizujemo operativni plan ulaganja u iznosu većem od 160 miliona KM. To je skoro dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu, kada je investirano 87,55 KM, naveo je Jerlagić. Elektroprivreda planira da u narednoj godini zadrži nivo investicija na ovogodišnjem nivou, koje iznose blizu 100 miliona KM i da potpiše sve ugovore u vrijednosti 150 miliona KM, za revitalizaciju i modernizaciju blokova šest u termoelektranama Kakanj i Tuzla, koji će biti realizovani u naredne dvije godine.

U rudnike u okviru koncerna planiramo investirati 119 miliona KM, dok će investicija u hidroelektranu Vranduk, čija izgradnja bi trebalo da počne sredinom naredne godine, iznositi 100 miliona KM. Sa investicijama u telekomunikacije i informatiku, možemo reći da se radi o ukupno 500 miliona KM planiranih investicija, istakao je Jerlagić.

(FTV)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments