Preventivnim djelovanjem do kvalitetnih rješenja problema

2 min. za čitanje

Na adresu naše redakcije stiglo je saopštenje za javnost KO Naše stranke TK koje u nastavku prenosimo u cjelosti.

Kantonalni odbor Naše stranke TK podržava incijativu udruženja Socijalnih radnika TK o uvođenju socijalnog rada u obrazovne ustanove.Smatramo da problemi asocijalnog i drugih društvenih ponašanja koja mogu dovesti do sukoba djece sa zakonom , moraju se rješavati preventivno, a ne kao što je kod nas slučaj da se saniraju posljedice, a sama prevencija uvijek izostaje.

Naime, Bosna i Hercegovina kao država koja se nastoji prilagoditi promjenama koje donosi ulazak u Europsku uniju , to zasigurno neće moći obaviti kvalitetno sa školstvom u kojem nema dovoljno kompetentnog osoblja.

Razvojem društva počeli su se pojavljivati različiti problemi od ovisnosti, maloljetničke delinkvencije, maloljetničkih trudnoća, dolaska imigranata i to su problemi koji zahtjevaju rad upravo školskog socijalnog radnika koji je dovoljno educiran za rad sa pojedincem, grupom, marginalnim grupama i lokalnom zajednicom. Obrazovni sistem bi trebao da uključi socijalnog radnika, koji radi na problemima mladih, na različitim potrebama mladih, i tako utiče na zdravi razvoj mladih i djece. Školski socijalni radnik je poveznica između škole, učenika -roditelja i lokalne zajednice, i tek zdravo funkcioniranje te trijade daje zdrav odgojno-obrazovni sistem.

Na ovaj način, stvorio bi se zakonski okvir za zapošljavanje kadra koji je ranije u velikom broju proizveden za tržište rada i sve to zbog loše upisne politike koju kroji Vlada Tuzlanskog kantona i menadžment Univerziteta u Tuzli. Naša stranka će u narednom periodu organizovati javnu raspravu kako bi se ukazalo na potrebu socijalnog rada u obrazovnim ustanovama.

(SodaLIVE.ba/Saopćenje za javnost KO Naše stranke TK)

Podijeli ovaj članak
9 komentara