fbpx

Preminuo je Silvio Berlusconi u svojoj 86. godini života

1 min. za čitanje

Silvio Berlusconi je preminuo u 86. godini života nakon što se posljendjih mjeseci borio sa zdravstvenim problemima, javlja italijanska agencija ANSA.

Silvio Berlusconi je italijanski biznismedn i bivši predsjednik talijanske vlade. Berlusconi je premijer s najdužim stažom od svih talijanskih premijera nakon Drugog svjetskog rata i treći ukupno poslije Benita Mussolinija i Giovanija Giolittija od osnivanja Italije.

Bio je najbogatiji europski državnik i najbogatiji čovjek u Italiji.

Umro je u bolnici u Milanu, u kojoj je sedmicama boravio zbog leukemije. 

“Predsjednik Silvio Berluscon je hospitaliziran u bolnici San Raffaele radi zakazanih testova u vezi s poznatom hematološkom patologijom”, govorili su njegovi doktori u petak 9. juna.

Za sada ne postoji imenovani nasljednik spreman zamijeniti Berlusconija na mjestu čelnika Forza Italia.

Rođen je u Milanu, u porodici srednje klase, a nakon studija prava počeo se baviti građevinom. Postupno je stvorio Fininvest, medijsku kuću koja će s vremenom obuhvatiti sve najvažnije privatne TV i radijske stanice, te novine u Italiji.

Zahvaljujući tome, a i vezama sa Socijalističkom strankom i njenim vođom Bettinom Craxijem, postao je jedan od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u Italiji. Postao je i vlasnikom nogometnog kluba AC Milan, što mu je donijelo veliku popularnost širom Italije i Europe.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments