Premijer TK primio novoizabranog i aktuelnog rektora

3 min. za čitanje

U povodu nedavno okončanog izbora novog rektora Univerziteta u Tuzli Premijer Tuzlanskog kantona upriličio je danas prijem za aktualnog rektora Univerziteta prof. dr. Džemu Tufekčića i novoizabranog rektora prof. dr. Envera Halilovića. Bila je ovo prilika da se nakon izbora novog rektora razmijene informacije o trenutnom stanju na Univerzitetu, te planovima o daljim aktivnostima koje je predstavnicima Vlade TK iznio profesor Halilović.

Uz čestitke novoizabranom rektoru premijer Mujić je profesoru Haliloviću zaželio i mnogo sreće i uspjeha u radu uz želju da Univerzitet u Tuzli u što skorije vrijeme duboko zakorači u evropsku akademsku zajednicu. „Očekujem da će i novi članovi Vlade Tuzlanskog kantona, nakon izbora u mjesecu oktobru, razumjeti potrebe Univerziteta u Tuzli i podržati njegov dalji razvoj i napredak“ istakao je premijer.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof. dr. Mirzeta Hadžić Suljkić, uz čestitke novoizabranom rektoru, ističe da je, „Izbor rektora pokazao akademsku autonomiju i zrelost Univerziteta u Tuzli, a Ministarstvo će i u narednom periodu u skaldu sa objektivnim mogućnostima pružati podršku Univerzitetu“.

Osim Premijera i Ministrice današnjem sastanku je prisustvovao i Ministar finansija Tuzlanskog katnona Sead Bećirović, te je istakao žaljenje što u protekloj i ovoj finansijski teškoj budžetskoj godini nije bilo više msredstava i mogućnosti da se realizira više projekata za koje je univerzitet iskazao interes.

Novoizabrani rektor prof. dr. Enver Halilović je u svom obraćanju predložio izradu dokumenta – strategije razvoja Univerziteta u Tuzli za narednih 4 – 5 godina, kao trase daljeg napretka kako Univerziteta u Tuzli tako i obrazovanja na ovom području uopšte. „Univerzitet u Tuzli ima dobre predispozicije da bude prepoznatljiv kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu. Moj cilj je da između ostalog imam dobru komunikaciju, saradnju i podršku Vlade Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva. Univerzitet u Tuzli ima i treba da ima autonomiju kada govorimo o akademskim pitanjima, ali nama je potrebna podrška naših osnivača da pokužamo zajdeno dalje unaprijediti Univerzitet.“ Istakao je u svom obraćanju profesor Halilović.

Akutalni rektor, prof. dr. Džemo Tufekčić, je podcrtao poziciju Univerziteta u Tuzli kao lidera u reformi visokog obrazovanja u BiH baziranu na činjenici da Tuzlanski kantona ima Zakon o visokom obrazovanju i integrirani univerzitet, što su važni preduslovi i osnove za dalji razvoj. „Izbor rektora bio je test za akademsku zajednicu Univerziteta u Tuzli na kojem smo pokazali zrelost za akademsku autonomiju, te samostalno odlučivanje o akademskim pitanjima Univerziteta“ istakao je profesor Tufekčić, te u svom izlaganju predstavnike Vlade TK, upoznao sa projektima u kojima Univerzitet trenutno participira, a čija će realizacija zahtijevati čvršću saradnju Univerziteta i društvene zajednice.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner