Predstavnici Misije OSCE-a Tuzla u Općini Lukavac

2 min. za čitanje

Jučer, 22.04.2010.godine, općinski načelnik Dževad Mujkić je razgovarao sa predstavnicima Misije OSCE-a u Tuzli, Lejlom Helić iz Odjela za ljudska prava i Jasminom Trle iz Odjela za općinski razvoj.

Cilj njihove posjete bilo je upoznavanje sa potrebom finansiranja sigurnih kuća u kojima zaštitu pronalaze žene i djeca žrtve porodičnog nasilja. Na sastanku, kojemu su prisustvovali i Predsjedavajući OV Lukavac Suljo Suljević i Pomoćnik načelnika Općine Lukavac za budžet i finansije Zuhdija Hrvatović, bilo je govora o problemima egzistiranja ovog, zasad jedinog pribježišta za žrtve nasilja u Tuzlanskom kantonu. Tuzlanski kanton ima jednu sigurnu kuću od ukupno 6, koliko ih je na području Federacije Bosne i Hercegovine. Predstavnici OSCE-a su iskazali neophodnost osiguranja sistemskog finansiranja ovih kuća, uvođenjem posebnih budžetskih stavki na lokalnom nivou vlasti i potrebu planiranja sredstava za zaštitu žena i djece žrtava nasilja u porodici.

Kako je istakao načelnik Mujkić, Općina Lukavac je Nacrt Budžeta za 2010. godinu, usvojila u septembru 2009. godine, a već krajem decembra, imala usvojen Budžet. Načelnik je predstavnicima OSCE-a pojasnio proceduru uvođenja novih stavki u općinski budžet, kada se u periodu održavanja javnih rasprava koje prethode njegovom usvajanju, podnose svi prijedlozi za promjene. Nevladine organizacije, koje se bave ovom prroblematikom, uputile su prijedlog da se u novi Zakon o zaštiti žrtava nasilja u porodici, uvrsti finansiranje sigurnih kuća iz javnih budžeta na svim nivoima u BiH.

Njegovo donošenje u Federaciji BiH je u postupku, a Nacrt prihvaćen u Parlamentu FBiH. Novi Zakon bi utvrdio multidisciplinarni pristup u postupku zaštite žrtava nasilja i provođenje izrečenih zaštitnih mjera, kao i izvore finansiranja potreba žrtava nasilja u porodici.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ako možemo finansirati parlamentarno nasilje nad građanima mogli bi i sve ostalo pa između ostalog i žrtve nasilja u porodici.

adbanner