Povratnici prozivaju policiju i najavljuju kolektivno iseljenje

3 min. za čitanje

lukavacZa oko dvije stotine povratnika srpske nacionalnosti u lukavačko naselje Brijesnica Donja na Ozrenu nema mira otkako su se na njih okomili provalnici. U noći sa 8. na 9. decembar lopovi su upali u kuće Jelene Vukmirović, koja privremeno živi u Brčkom, Zlatka Palića, koji živi u Doboju, a često boravi u rodnoj Brijesnici, te u kuću Uroša Stojanovića (80), koji je najgore prošao.

Stojanović je pred brojnim povratnicima i kriminalističkim inspektorima Policijske uprave Lukavac ispričao šta mu se dogodilo spomenute noći. Iako još pod dojmom razbojništva koje su nad njim počinila dvojica maskiranih i puškama naoružanih muškaraca, dao je iskaz.

”Oko dva sata poslije pola noći oni su snažno pokucali na vrata, gotovo da ih izvalili, tražeći da ih otvorim. Kada sam to učinio, uletjeli su s puškama, bili su u maskirnim uniformama i odmah počeli da traže novac, zlato, oružje i na kraju, rakiju. Rekao sam im kako da da im dam novac kada ga nemam, rakiju ne pečem, a zlato mogu samo sanjati. Ipak su nešto našli, mene su oborili na pod, udarili nekoliko puta pesnicom u glavu, opsovali majku i rekli da ne smijem ustati do jutra. Onda su uzeli ključ, zaključali me i otišli. Šta je sve odneseno ni sam ne znam dok sve ispreturane stvari ne složim”, kazao je Stojanović.

Kada su čuli za najnoviju provalu, pored Uroševe kuće spontano su se okupili povratnici u Donju Brijesnicu, zaselak Rosulje. Među njima je bio i predsjednik Mjesne zajednice Nedeljko Gredić. Bio je ljut na vlast i policiju.”Naš život je ovdje postao neizdrživ. Vratilo nas se više od dvije stotine, ali mi sna nemamo od kada su učestale provale, krađe, razbojništva. Eto, prije pet dana provaljeno je u kuću Rade Deljkovića odakle su odnesene brusilice, bušilice, motorka…Čovjek radi u Njemačkoj, pa sebi nabavlja alat. Provaljeno je i u kuću Vinka Milanovića i Mirka Radića.

Prije nego što su učestale provale, nama poznate komšije iz Turije su isjekli našu šumu. Uhvatili smo ih na djelu, snimili mobitelom, prijavili ih šumariji i policiji, ali nikad se istraga nije dovela do kraja. Znamo u čijem dvorištu su složeni naši isječeni balvani. Zato ćemo ove zadnje slučajeve provala i razbojništva prijaviti CJB Doboj i međunarodnoj policiji. Ako nas ni oni ne zaštite, nama jedino ostaje da napustimo kuće u koje smo se vratili 2001. godine i da se kolektivno iselimo”, kaže Gredić.

Mještani povratnici u Donju Brijesnicu kažu da je provalnike lako otkriti. Radi se, kako tvrde, o nekolicini narkomana iz susjednog sela Turija. Oni kaljaju obraz svim ostalim časnim i poštenim komšijama Turije. Što je najgore, policija zna o kome se radi.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

Podijeli ovaj članak
9 komentara
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

I sad su oni ovo objavili i hoće neka prava samo zato što su oni Srbi povratnici , a kod nas u gradu se dešavaju ista sranja svaki dan a policija opet ništa ne radi ….
Oj majko moja , još piše obijena kuća ljudima koji žive negdje drugdje i tom sto u Njemačkoj radi , pa to se svaki dan događa da se obijaju bogate kuce u kojima niko ne živi i to je normalno , ali neka oni će se izvući da njih sad svi mrze , bit će nešto kao na nacionalnoj osnovi i tako to …
A gdje su oni bili u ratu, sto posto sa prijateljima granatirali i palili Dobošnicu i ostala sela … ..

Eto sad samo se u njih to desaje…
pa na cijeloj opstini su ucestale krave jbt, nista samo vi na meti i mi smo na meti iz ostalih mjesta…

Hoce li i ovaj za isjecene balvane da trazi naknadu od Općine od 250 000. 00 KM kao i gosp. K……?, hoce li odstetu za pretrpljeni strah zbog provala…?
Pa ako je tako, eno i u Poljicu je “neizdrzivo”, opljkackase benzinsku pumpu, cccc.

“predsjednik Mjesne zajednice Nedeljko Gredić. Bio je ljut na vlast i policiju.”Naš život je ovdje postao neizdrživ. Vratilo nas se više od dvije stotine, ali mi sna nemamo od kada su učestale provale, krađe, razbojništva.”

.Svugdje je neizdrzivo, dragi Nedeljko…

Pozdrav svima u Lukavcu , a za ovu gospodu sa planine ozren ja mislim da oni nebi trebali da se javljaju narednih pedeset godina (Izbrisano zbog kršenja pravila komentarisanja)

Ma i treba da se odsele, misle da tamo gdje ce se odseliti nece biti pljacke i napadanja. Zaboravljaju da zive u BiH

oni su navikli da samo ONI plackaju i napadaju pa im sad neobicno..s njima kad se sudaris na raskrsnici slucajno-oni to tumace na nacionalnoj osnovi..*** idite gdje ste naumili.***

pa idite ravno vam bilo cuj zale se hehhehhehehe

A nisu se zalili kad su ti isti granatirali Turiju,Lukavac i ostala mjesta.Treba to privest u MUP da pjevaju.

pa sta hoce oni jbt…. hahah.. jesu smjesni.. gdje je ono sto su oni ubijali u ratu i krali i pripadali nas turijane, lukavcane i ostale bosnjake… to je mala maca sto su oni pretrpjeli.. nek idu vala…

adbanner