Potpisani ugovori vrijedni 320 miliona dolara

3 min. za čitanje

khklukavacU GIKIL Global Ispat koksnoj industriji Lukavac potpisani su, nakon višemjesečnih pregovora, povijesno važni godišnji ugovori o plasmanu kompletne proizvodnje koksa i nabavci kvalitetnih ugljeva za koksovanje, sa kojima je ova kompanija definitivno izašla iz teške ekonomske krize u koju je zapala krajem 2008. godine. Ugovori koji predviđaju plasman 700.000 tona koksa za potrebe željezara US Steel u Smederevu i Dolvi i Indiji, dostižu ukupan iznos od 320 miliona dolara. Također, potpisani su i ugovori o nabavci 1,1 milion tona visokokvalitetnih ugljeva iz Australije, SAD-a i Kolumbije potrebnih da zadovolje proizvodnju u narednih godinu dana.

– Ovi ugovori su rezultat našeg dugotrajnog i predanog rada na održavanju kvalitete poslovanja, bez obzira na recesiju koja je pogodila kompletnu industriju željeza, a sa njom i proizvodnju koksa. Uspjeli smo zadržati sve radnike, održati proizvodnju, a u vrijeme kada su svi gasili tvornice mi smo tragali i za najmanjim ugovorom bilo gdje u svijetu. Izvozili smo u Iran i Indiju, da bismo dočekali da danas, kao potvrđeno kvalitetan proizvođač koksa, možemo računati na godišnje ugovore koji podrazumijevaju kompletnu proizvodnju koksa. Ovim ugovorima konačno otvaramo vrata proširenju proizvodnje i pokretanju Četvrte koksne baterije, kako bismo udvostručili proizvodnju. Mi smo to u mogućnosti da učinimo, a tome je potvrda i priznanje za odličnost kvalitete u okviru TPM metodologije poslovanja koje smo dobili u Japanu. Sada pozivamo domaće vlasti da podrže naše napore u želji za ubrzanim razvojem i pobjeđivanju recesije, kazao je nakon potpisivanja ugovora generalni direktor kompanije GIKIL Guntapali Jaganadham.

Prema njegovim riječima, pokretanje Četvrte koksne baterije obezbijedilo bi pored stoprocentnog povećanja proizvodnje i izvoza, do novih zapošljavanja i većih mogućnosti da se anuliraju teške posljedice koje je ekonomska kriza ostavila. GIKIL u procesu proizvodnje, održavanja tvornice i transportu proizvoda angažira i pedesetak bosanskohercegovačkih kompanija kojima su ključni poslovi vezani upravo za rad GIKIL-ove koksare.

U menadžmentu GIKIL-a najavili su da će nakon Strategije izlaska iz krize, koju su podržale Vlada Federacije BiH i Vlada Tuzlanskog kantona, pristupiti provođenju Strategije stabilizacije kompanije i eliminiranja posljedice recesije. Na rješavanju ovih problema pomoć i podrška državnih institucija, bit će važan faktor, tako da su pozvali resorne ministre i premijere da na primjeru GIKIL-a pokušavaju iznalaziti rješenja za brojne BH kompanije, koje su usljed recesije došle na rub opstanka, ali i da pomognu koksarima iz GIKIL-a da nastave putem uspjeha i pobjeda.

(SodaLIVE.ba/BMG)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

napokon….da i KHK stane na noge….aBd i do najuspjesnije konpanije u bih,,,,kakva je bila prije ovog nesretnog rata..sretno svim uposlenim u GIKIL-u….

stace Indijac na noge jos cvrsce nego sada a radnicima sta bog da..povecala se proizvodnja i izvoz a plate?to nije ni bitno..i glupost je porediti KHK sa ovom Indijskom nakaradom..robovlasnistvo GIKIL

Zalosno je ovo…sve koksa sto se proizvede ide njegovim fabrikama,takodje ugalj koji se kupuje uzima se od njegovih rudnika,uzima se po cijeni od 180$(tona) a realna cijena na trzistu 120$! dobar je ovaj indijac…sve radi da sebi podeblja dzep 😛

adbanner