Porodice sa primanjima ispod 700 KM su apsolutno siromašne

11. Februara 2010.
2 min. za čitanje

Od rata na ovamo svjedoci smo, ili na svojoj koži osjetimo, proces raslojavanja društva u kojem se na jednoj strani pojavljuje sloj ekstremno bogatih, a na drugoj, mnogo brojniji, sloj ekstremno siromašnih. Najveću promjenu doživio je onaj takozvani srednji sloj dobrostojećih porodica koje su se u najvećem broju spustile u nižu kategoriju i približile sloju siromašnih.

Analiza i poređenja unutar same države i nisu tako strašne dok se ne uporede sa UN-ovom granicom apsolutnog siromaštva koja je bila na iznosu 4 dolara dnevno po osobi. Preračunato, četveročlana porodica sa primanjima ispod 700 KM mjesečno za UN se smatra apsolutno siromašnom. Prosječna plata u Federaciji je oko 800 KM pa je jednostavno izvući zaključak gdje smo u svjetskim okvirima.

U domaćim okvirima parametri su nešto drugačiji. Statistička (prehrambena) korpa je negdje oko 650 KM pa u odnosu na prosječnu platu ispada da u prosjeku nismo gladni.

Ona druga statistička korpa, koja obuhvata i druge potrebe primjerene normalnoj porodici je negdje oko 1400 KM, dok sindikalci misle da je oko 1600 KM. Ta korpa nas već ubija u pojam jer nam govori da je u odnosu na prosječnu platu malo porodica koje žive od jedne plate i sebi mogu priuštiti tu korpu.

Brojevi su neumoljivi. Prosječni stanovnik Federacije je siromašan kako god okreneš. U svjetskim okvirima je blizu granice apsolutnog siromaštva, u domaćim je relativno siromašan jer bar nije gladan.

Koristeći se navedenim parametrima napravili smo anketu, čisto orjentacije radi, da vidimo kako se ti parametri mogu primjeniti na nas, okupljene oko Tuzlarija, svjesni da kao nekakva specifična grupa orjentisana na korištenje interneta, nismo validan statistički uzorak da bi rezultati bili primjenjivi na okvire Federacije u kojoj živimo.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ma nismo mi siromasni , samo nam se cini…..