Održana Prva smotra dječijeg-omladinskog folklora, učešće uzelo i KUD “Lukavac”

10. Januara 2010.
3 min. za čitanje

U Bosanskom kulturnom centru sinoć je održana Prva smotra dječijeg – omladinskog folklora u organizaciji Gradskog dječijeg – omladinskog folklornog ansambla iz Tuzle. Ovaj ansambl nastao je prije dva mjeseca i okuplja oko 90 članova.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona gospođa Mirzeta Hadžić Suljkić na sinoćnoj manifestaciji prisutnima se obratila sa prigodnim riječima:

– Poštovani prijatelji umjetnosti i foklora, uvaženi gosti iz Turske, sve vas srdačno selamim i pozdravljam. Bogatstvo različitosti, obilje kulture, tradicije i drugih vrijednosti naroda jedne zemlje uvijek su podstrek za inventivnost i kreativnost, pogotovo u umjetnosti, a kad su u to sve uključeni najmlađi, onda je to još veća naša vrijednost. Prva smotra dječijeg folklora je potvrda novih i uvjerljivih karakteristika vrijednosti sredine iz kojih oni dolaze. Sretni smo što Tuzla i Tuzlanski kanton mogu ugostiti kako učesnike iz Bosne i Hercegovine, tako i goste iz Turske, i nadam se da ćemo svi uživati u večerašnjoj manifestaciji koju proglašavam otvorenom – kazala je ministrica Hadžić Suljkić.

Smotru folklora otvorili su najmlađi članovi Gradskog dječijeg foklornog ansambla iz Tuzle sa izvedom spleta bosanskih igara

U nastavku večeri Tuzlacima su se predstavili i gosti SKUD „SEMBERIJA“ (Bijeljina), KUD „7.april „(Vukovije), KUD „MLADOST“ (Banja Luka), KUD „Lukavac“ (Lukavac), folklorni ansambl “Cinarcik” (Turska) te tuzlanski foklorni sastavi KUD “Bosna” i KUD “Sveti Ilija” iz Doknja.

U revijalnom dijelu programa publiku su zabavili najmlađi članovi Plesnog kluba “Flamenco” iz Tuzle. Svi članovi foklornih sekcija sinoć su pokazali živost u izvedbi pjesama i kola, a njihovi nastupi popraćeni su gromoglasnim aplauzom publike koja je do posljednjeg mjesta ispunila Bosanski kulturni centar. Tuzlaci su imali priliku da pogledaju bosanska kola, kola sa područja Vlašića, Semberije, Banata, Šumadije, turske orjentalne igre, čobanske igre sa područja Banjaluke itd.

Gosti iz Turske u Tuzli će boraviti pet dana. U sklopu posjete za njih je organizovan svečani primjer u Vladi TK, zatim obilazak grada i odavanje počasti nasilno prekinutoj mladosti na Kapiji, a na njihovu inicijativu biće upriličena i posjeta Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari. Na sinoćnoj manifestaciji bio je prisutan i načelnik opštine Srebrenica Osman Suljić.

(SodaLIVE.ba/FOTO i tekst: Tuzlarije.net)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments