Održan sastanak predstavnika Vlade TK i sindikata budžetskih korisnika

2 min. za čitanje

Danas je odražan sastanak delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Enes Mujić, i predstavnika sindikata korisnika Budžeta Tuzlanskog kantona odnosno uposlenih u policiji, pravosuđu, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju te kantonalnoj upravi.

Riječ  je o nastavku razgovora Vlade i sindikata u kojima je cilj postići Sporazum o politici primanja uposlenika budžetskih korisnika za 2010. godinu.

Predstavnici sindikata upoznati su sa procjenama Ministarstva finansija u vezi sa zahtjevom da se u prvih šest mjeseci 2010. godine isplaćuju neumanjene plaće i topli obrok od sedam KM, a koji su sindikati i danas ponovili.

Navedeno je da u ovoj varijanti nedostaje 4,3 miliona KM u odnosu na gornju granicu sredstava koja će biti planirana u Budžetu kantona za 2010. godinu za primanja uposlenika budžetskih korisnika, a uvažavajući obaveze iz Aranžmana sa MMF-om.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je predložila da se u prvih devet mjeseci 2010. godine isplaćuju neumanjene plaće i topli obrok od 6 KM, a da se za posljednji kvartal analiziraju pokazatelji i na bazi toga dogovori politika primanja za posljednja tri mjeseca, uvažavajući nivo planiranih sredstava u Budžetu za 2010. godinu za te namjene.

Danas je dogovoreno da će Vlada Tuzlanskog kantona vrlo brzo sindikatima uputiti novi prijedlog elemenata Sporazuma kako bi se razgovori mogli nastaviti naredne sedmice.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner