Obustavljene posjete u objektu Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla

2. Decembra 2009.
2 min. za čitanje

ukc-tuzlaU objektu Klinike za zarazne bolesti JZU UKC Tuzla u cilju prevencije i sprječavanja širenja gripe od danas, 02.12.2009. godine se privremeno obustavljaju posjete bolesnicima unutar klinike. Posjete težim bolesnicima će i dalje biti dozvoljene uz mjere opreza preko terase objekta u uobičajeno vrijeme. Razlog donošenja ovakve odluke je uobičajena mjera opreza s obzirom na sezonsku gripu i novu gripu H1N1, a kako bi se spriječilo širenje zaraze među drugim bolesnicima na koje gripa može imati veći uticaj nego na zdrave osobe.

U Klinici za zarazne bolesti Javne zdravstvene ustanove Univerzitetsko-klinički centar Tuzla liječi se 15 pacijenata od čega su 4 teža, a stanje kod 11 pacijenata može se okarakterisati kao srednje teško. Kod svih pacijenata brzim testom potvrđena je nova gripa H1N1, a kod 5 potvrđeno prisustvo virusa i molekularnim testom u laboratoriju u Sarajevu. Za 10 pacijenata nalaz je u toku. Tokom jučerašnjeg dana ambulantno je u Klinici pregledano 9 pacijenata i vraćeno na kućno liječenje sa lakšim oblicima gripe.

Prema riječima, Doc.dr.Seada Ahmetagića, direktora Klinike za zarazne bolesti, odluka o zabrani posjete u objektu Klinike za zarazne bolesti mjera je prevencije i u cilju je sprječavanja širenja virusa gripe među pacijentima koji se zbog drugih bolesti liječe na klinici. „U ovom trenutku JZU UKC Tuzla u potpunosti je spreman odgovoriti potrebama i zbrinjavanju pacijenata oboljelih od gripe. Postoji stručni multidisciplinarni tim koji vodi medicinski direktor Dr Nešad Hotić, mr.med.sci. i postoji usvojen plan za dijagnostiku, liječenje i prevenciju nove gripe“, istakao je Doc.dr.Ahmetagić i dodao da „JZU UKC Tuzla raspolaže posteljnim fondom, opremom, dijagnostičkim testovima i dovoljnim količinama lijekova i da nema mjesta panici.“

Takođe, naglasio je i potrebu da se građani pridržavaju propisanih mjera opreza, što je osnova u sprječavanju širenja virusa gripe.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments