“Independent”: Nostalgični Srbi u vozu u 8.15 na putu za Sarajevo

1 min. za čitanje
BOSNIA SERBIA TRAINObnovljanje željezničkog saobraćaja između Beograda i Sarajeva poslije punih osamnaest godina više je znak simboličnog obnavljanja veza između Srbije i BiH nego što je odraz značajnijeg napretka u međusobnim odnosima, piše danas britanski “Independent”.
U tekstu pod naslovom “Nostalgični Srbi u vozu u 8.15 na putu za Sarajevo” list navodi da je u kompoziciji koju su činila tri trošna vagona bilo samo sedamnaest putnika.

Iako proces pomirenja ide dosta sporo još ima mnogo ljudi u Srbiji koji se rado sjećaju predratnog perioda i koji često idu u Sarajevo da posjete prijatelje koji tamo žive, piše list.

Putovanje vozom iz Beograda za Sarajevo traje osam sati, nekad se ta razdaljina od više od 500 kilometara prevaljivala za pet sati, jer voz prelazi granice Hrvatske i BiH.

Osim trošnih vagona kola za ručavanje su ipak skromno opremljena i obnovljena. Cijena je, piše list, sasvim zadovoljavajuća jer tradicionalni obrok kao što su salate, sendviči i kafa koštaju jedan euro. Karta za voz košta 28 eura.

“Independent” primjećuje da su duboke političke sumnje u rukovodstvima tri naroda ometale poslijeratno uspostavljanje veza među populacijom.

(SodaLIVE.ba/SRNA/Foto: AP)
Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

saraj¨vo….;):D

adbanner