fbpx

Njemačka na rubu velike krize, stagnacija prijeti moćnoj ekonomiji

2 min. za čitanje

Njemačka je ove zime na rubu recesije jer problemi u lancima nabavke i val novih slučajeva koronavirusa koče privredu.

Najveća evropska ekonomija će smanjiti rast za 0,5 posto u četvrtom kvartalu ove godine, u poređenju s trećim, i stagnirati u prva tri mjeseca 2022. godine, prema projekcijama koje je u utorak objavio Institut za ekonomska istraživanja (IFO).

Ekonomija je u recesiji, kada se smanjuje dva uzastopna kvartala.

Šef prognostičkog odjela u IFO-u Timo Wollmershäuser izjavio je da problemi u lancima nabavke i četvrti val koronavirusa primjetno usporavaju njemačku ekonomiju.

“Snažan oporavak nakon pandemije, koji se prvobitno očekivao za 2022. još uvijek se nije desio”, rekao je Wollmershäuser, javlja CNN.

IFO očekuje povećanje inflacije za 3,1 posto ove godine i 3,3 posto u 2022. godini, stope su to koje daleko premašuju cilj Evropske centralne banke od 2 posto. Očekuje se da će se potrošačke cijene vratiti na normalne nivoe tek 2023. godine.

Prošle sedmice Njemačka je zabilježila najveći broj dnevnih smrtnih slučajeva od covida još od februara, a država se bori da stavi pod kontrolu četvrti val pandemije. Ranije ovog mjeseca zabranjen je nevakcinisanim osobama pristup svim javnim zatvorenim prostorima, osim najvažnijim, kao što su supermarketi i apoteke.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments