fbpx

Niže cijene novih vozila: Automobili za tržite BiH od 2015. neće imati žmigavce

2 min. za čitanje

Potvrđeno je to iz Udruženja proizvođača automobila nakon dvodnevnog sastanka održanog u Klagenfurtu ovog vikenda. Naime, studija izvodljivosti provedena u proteklih 15 godina na putevima u BiH pokazala je kako čak 90 posto vozača ne koristi pokazivače pravca (žmigavce) iako ih Zakon o bezbjednosti saobraćaja na to obavezuje.

O razlozima zbog kojih bh. vozači ne koriste žmigavce nema zvaničnih pokazatelja pa se tako uglavnom govori o tradicionalnim vrijednostima inspirisanim pubertetskim dokazivanjem djevojkama ili prijateljima, odnosno da je “važniji” onaj vozač ili osoba koja ispoštuje manje zakona i pravila.

Tako će, kako je istaknuto na sastanku, kupci na tržištu BiH žmigavce na svojim automobilima moći imati jedino uz narudžbu kao dodatnu opremu.

Odnosi se se ovo i na mehanizam pokazivača pravca integrisan u upravljački sistem automobila. Lijeva ručica koja je rijetkima do sada služila za blicanje, duga svjetla i pokazivanje pravca kretanja ostalim učesnicima u saobraćaju, od 2015. će biti fiksirana i neće imati mogućnost pomjeranja lijevo ili desno, odnosno gore ili dole.

Proizvođači nisu dizali preveliku uzbunu na ovom sastanku pa je, ova pomalo neobična odluka, donesena jednoglasno.

Proizvođači će sebi umanjiti troškove proizvodnje, prodavci u BiH će zbog niže kupovne cijene umanjiti i prodajnu pa se očekuje čak i povećanje broja prodatih novih automobila u našoj zemlji što bi dodatno moglo stimulirati posrnulu bh. privredu te vjerovatno otvaranje novih radnih mjesta.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Koja glupost,auto bez žmigavaca,ima da bude udesa ko blata haha….

Dobar tekst. Steta sto nece doprijeti do mozga prosjecnog bosnje-sofera.