Naredne sedmice potpisivanje sporazuma o izručenju bjegunaca iz BiH, Srbije i Hrvatske

29. Januara 2010.
3 min. za čitanje
BiH, Srbija i Hrvatska trebalo bi naredne sedmice da potpišu izmijenjeni sporazum o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, rekao je Srni sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić. On je dodao da bi taj sporazum, koji omogućava izvršenje zatvorskih kazni za pravosnažno osuđene osobe sa dvojnim državljanstvom koje su, nakon izricanja presude u jednoj državi pobjegle u drugu, tokom naredne sedmice trebali potpisati ministri pravde BiH Bariša Čolak, Srbije Snežana Malović i Hrvatske Ivan Šimonović.

“Do sada je za smještanje osuđenika u zatvor u zemlji gdje se nalazi, a na zahtjev države u kojoj je osuđen, bila potrebna saglasnost bjegunca. Sada ukidamo tu saglasnost i svaka pravosnažno osuđena osoba, koja pobjegne u susjednu državu, biće uhapšena i odmah upućena u zatvor”, objasnio je Halilagić.

On je dodao da novi sporazum, koji je juče usvojilo Predsjedništvo BiH, ne obuhvata lica koja nisu pravosnažno osuđena, a koja su pobjegla u jednu od navedenih zemalja, podsjećajući da je među njima i Branimir Glavaš, koji je, nakon što je u Hrvatskoj nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora za ratne zločine počinjen nad Srbima, prebjegao u BiH.

Među onima koji uživaju slobodu u BiH su i bivši predsjednik Opštinskog suda u Gvozdu Zvonimir Josipović, te Blaž Petrović, koji je pod istragom zbog optužbi da je fiktivnim pravnim poslovima pribavio korist od 9,6 miliona kuna.

Prema Halilagićevim riječima, u Hrvatskoj se, između ostalih, kriju dvije osobe koje su za teška krivična djela osuđene na devet, odnosno deset godina zatvora.

Iz Ministarstva BiH navode da su nakon izricanja presude iz BiH pobjegle 282 osobe, od kojih se 106 nalazi u Hrvatskoj, oko 100 u Srbiji, 24 u Crnoj Gori, dok za njih 56 ovo ministarstvo nema podatke gdje se nalaze.

U BiH se nalazi 46 osuđenika iz Hrvatske.

Predsjedništvo BiH usvojilo je juče sporazume između BiH i Hrvatske, te BiH i Srbije o izmjenama sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima. On je pojasnio da je BiH imala te sporazume sa Srbijom i Crnom Gorom i sa Hrvatskom posebno, te da se izmjene odnose na tzv. prebjege odnosno lica koja imaju dvojno državljanstvo, a koja su u susjednim zemljama pravosnažno presuđena.

(SRNA)
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments