Nakon 15 godina od rata, više od 3% teritorije BiH je onečišćeno minama

1 min. za čitanje

Nakon 15 godina od rata, više od 3% teritorije Bosne i Hercegovine je onečišćeno minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Naša zemlja je jedna od evropskih zemalja najzagađenijih minama.

Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, uz sjećanje na 495 civilnih žrtava mina u poslijeratnom periodu, podsjećamo vlasti da su se obavezale da će do 2019. godine opasnost od minskih minskih polja u našoj zemlji biti eliminirana.

Nedavna minska nesreća u maglajskom naselju Bijela Ploča, u kojoj je poginuo 48-godišnji Nihad Abidović, još jedno je dramatično upozorenje na činjenicu da su 15 godina nakon rata, mine naša strašna stvarnost. Općina Maglaj je u samom vrhu crne liste područja onečišćenih minama. Abidović je prva ovogodišnja žrtva minske nesreće, prošle godine je u 28 takvih nesreća poginulo 9, a u posljednjih 15 godina 495 osoba. Najviše je onih koji su, uprkos oznakama, sječom drva ili branjem šumskih plodova, osiguravali preživljavanje.

Dok se i područja III kategorije, kao što su šume, ne deminiraju, na snazi su mjere zabrane kretanja na lokacijama, koje uz označavanje zone opasnosti podrazumijevaju i educiranje stanovništva, te redovne policijske i obilaske civilne zaštite kako bi se spriječili ulasci u te zone.

(SodaLIVE.ba/FTV)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar