Menadžment GIKIL-a iznosi neistine

26. Januara 2010.
2 min. za čitanje

Menadžment Global Ispat koksne industrije Lukavac iznosi neistine o poslovanju firme optužujući radnike da je loša situacija posljedica njihovog nedavnog štrajka, a sve kako bi prikrio svoju nesposobnost i krajnji cilj vlasnika, gašenje fabrike, rečeno je uz ostalo na današnjoj pres-konferenciji koju je u Tuzli organizirao Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala FBiH.

U saopćenju koje je jučer plasirao menadžment GIKIL-a radnike, između ostalog, smatraju odgovornim za smanjenje proizvodnje koksa, zatim što je novac od avansa za prodaju i plaćanje usluga trećim licima pod pritiskom podijeljen za zakašnjele plaće te za raskide ugovora s kupcima. Posebno se u saopćenju spominje ugovor s glavnim kupcem anhidrida maleinske kiseline. No, dijelimično ili potpuno otkazivanje ugovora kao i ostalo navedeno u saopćenju sindikalci ne smatraju svojom odgovornošću nego isključivo krivicom nesposobnog menadžmenta i Upravnog odbora. Zato su danas upozorili da će ukoliko se u zakonskom roku ne isplati decembarska plaća ponovno odmrznuti štrajk.

Također, poručuju da će ovaj put biti ustrajni i u namjeri da se konačno riješe sve nepravilnosti u radu firme. Ovaj put podršku im je dala i Međunarodna federacija metalskih i hemijskih radnika, čiji je sekretar uputio zahtjeve vladama FBiH i TK-a za rješavanje problema GIKIL-ovih radnika. U protivnom, budući da se radi o međunarodnim ugovorima, sindikalna federacija će se i pravno angažirati na zaštiti prava svoga članstva.

(SodaLIVE.ba/FTV)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

tako i treba nedaj te ima da lazu narod i postene radnike…smao naprijed trazite svoja prva i svoje stecene plate….
i izbacite ovu malo je reci bagru i kriminalce iz menadzemnta…..
dok sjede ovi necu reci ljudi nego mafijasi koji dans sjede u menedzemntu GIKIL-a dotle vi necete imati mira sto se tice prava na rad i prava na plate i dotle ce ostati klimava situacija u GIKIl-u zato izbacite one dzabahljebovice iz fotelja …

Jel CIGO INDIJAC vodi firmu znaj da tome nista dobro nece pridonijet !!

Vlast jeb. narod u glavu a narod opet ko ovan tvrdoglav glasa za iste 😛

Haman im godi da ih vlast idalje jeb. u glavu !!! hehehhehe

🙂