fbpx

Mališani oduševljeni “Otvorenom zabavnom školom fudbala”

6 min. za čitanje

115_2238 [640x480] [320x200]„Otvorena zabavna škola fudbala“, projekat koji je prema izboru organizacije „Beyond Sport“ proglašen za najbolji sportski projekat u svijetu u 2009. godini, na području lukavačke općine uspješno se realizuje se već 10 godina. Kako smo ranije pisali, ove godine „Zabavna škola fudbala“ počela je 11. avgusta i trajat će pet dana, odnosno do subote, 16. avgusta 2009. Ekipa SodaLIVE.ba portala redovno prati dešavanja u ovoj školi i jedini smo medij sa područja Općine koji svemu ovome posvećuje veću pažnju. Riječima se ipak ne može opisati radost djece, učesnika u ovom zabavno-edukativnom projektu te smo odlučili da vam njihovu sreću i zadovoljstvo, ali i želju da sto bolje savladaju „gradivo“ pokušamo dočarati putem fotografija koje možete vidjeti u prilogu ovog članka.
O kompletnom projektu, idejama, realizaciji i daljnjim planovima razgovarali smo sa gospodinom Vehadom Ibrišimovićem, instruktorom „Otvorene zabavne škole fudbala“.

Možete li nam za početak reći nešto više o samom projektu „Otvorena zabavna škola fudbala“?

Ovaj projekat je u BiH pokrenut 1998. godine pod nazivom „Danska škola fudbala“ a mi smo uzeli učešće u svemu godinu dana kasnije. Nakon tri godine održavanja, projekat mijenja ime u „Otvorena zabavna škola fudbala“. Sama činjenica da projekat traje već evo jedanaest godina bez prekida, govori o tome koliki je uspjeh projekta. Ove godine na području Balkana, Kavkaza i Bliskog Istoka imamo ukupno 150 otvorenih škola fudbala. Ako taj broj pomnožimo sa 200 dječaka i djevojčica kao i 15 trenera i 15 asistenata koji učestvuju u svakoj školi dolazimo do jednog impozantnog broja učesnika na godišnjem nivou. Glavni cilj projekta je druženje djece i trenera te upoznavanje mladih naraštaja sa svime dobrim što bavljenje sportom donosi.

U pripremi ovog intervjua ispričali ste mi zanimljivu priču o samoj ideji pokretanja projekta na Balkanu. Kako je ustvari „Otvorena škola fudbala“ došla na ovo područje?

Menadžer cijelog projekta, danac Anders Levinsen, radio je 1993. godine za UNHCR baš ovdje na području naše Općine. Tokom svog boravka u tada ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini, prolazio je kroz mnoge krajeve i gledao djecu kako na ulicama i livadama igraju fudbal bez obzira što su se nedaleko od njih vodile žestoke borbe na prvimVehad Ibrisimovic linijama fronta. To mu se, kako kaže, urezalo u pamćenje i čim su se stvorili uslovi proširio je ovaj projekat i na Bosnu i Hercegovinu. Tada je organizacija projekta za područje lukavačke općine ponuđena fudbalskom klubu „Radnički“ a pošto sam u to vrijeme bio u klubu, prihvatio sam da vodim projekat i to radim evo i danas. Moram napomenuti da najveće zasluge za održavanje projekta na cijelom Balkanu pripadaju gospodinu Esadu Hadžijusufoviću, koordinatoru projekta za područje Balkana. Gospodin Hadžijusufović skupa sa svojim saradnicima u Sarajevu zaista radi izvanredan posao i da nema njegovog truda i zalaganja nisam siguran kako bi sve ovo danas izgledalo.

Ko finansira ovaj projekat?

70% projekta finansiraju Danska i Norveška, te FIFA i UEFA. Ostatak od 30% spada u odgovornost lokalnih ogranaka projekta. Što se Općine Lukavac tiče, Načelnik Općine prihvatio je da jednim dijelom finansira ovaj projekat i mi mu se ovim putem zahvaljujemo.

Da li je to razlog što se ove godine „Zabavna škola fudbala“ na područje naše Općine organizuje u mjestu Devetak?

Pa vidite, „Zabavna škola fudbala“ je do sada organizovana pet puta u samom Lukavcu, jednom u Dobošnici i evo sada se održava u Devetaku. Mi smo samo prihvatili prijedlog Načelnika da se u okviru njegovog sponzorisanja projekta škola ove godine održi na stadionu u Devetaku. 

Koliko traju pripreme za “Zabavnu školu fudbala” i u čemu se one sastoje?

Nakon okončanja „Zabavne škole fudbala“ a koja traje 5 dana, mi kompletiramo dokumentaciju o svemu što smo uradili. Znači podaci o broju učesnika, starosnoj dobi učesnika, donatorima, rezultatima itd. šalju se organizatorima projekta kako bi oni na kraju sumirali sve prikupljene rezultate. Tokom cijele godine organizuju se razni seminari za instruktore i trenere kako bi se projekat što više poboljšao i unaprijedio. U kvalitet i uspjeh svega možete se evo i sami uvjeriti. Do kraja godine planiramo napraviti i školska takmičenja kao i jednodnevni turnir u malom uličnom fudbalu.

OBAVJEŠTENJE

Zbog velike zainteresovanosti, obavještavamo roditelje da će SodaLIVE.ba portal svim roditeljima djece učesnika „Zabavne škole fudbala“ osigurati kopiju CD-a sa fotografijama i to od otvaranja do završetka škole. Materijal će biti dostupan od ponedjeljka, 17. avgusta 2009 godine.

Svi zainteresovani mogu nam se obratiti putem emaila redakcija@sodalive.ba ili putem SMS-a na broj 061 011 999. 

[nggallery id=25]

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

jedna prekrasna stvar za djecu… ovaj projekat treba njegovat kroz buducnost i da se na podrucju opstine lukavac nastavi realizirat…. Sve najbolje o projektu! POZDRAV

tako je goodyear hehhe slazem se s tobom ma ovo je prekrasna stvar za sve nas i za djecu 🙂 voljela bih da ostanem u ovom projektu do kraja zivota jer je ovo nesto sto se mora samo dozivjet i vidjet svojim ocima 🙂
pozzzzzzz

jedva cekam sledece godine