Majke Srebrenice izgubile parnicu

2 min. za čitanje

Porodice žrtava srebreničke tragedije izgubile su danas sudsku parnicu pred holandskim sudom u Haagu, čije je Žalbeno vijeće presudilo da ne mogu tražiti odštetu od Ujedinjenih naroda za tragediju koja ih je pogodila jer je organizacija UN-a zaštićena od kaznenog gonjenja.

Kako javlja agencija AP, u sudskoj odluci je navedeno da je imunitet UN u skladu sa međunarodnim konvencijama na temelju kojih je svjetska organizacija utemeljena, ali da porodice žrtava mogu podići tužbu protiv počinitelja zločina i protiv holandske vlade.

Agencija navodi da su porodice žrtava, okupljene u udruženju “Majke Srebrenice”, tužile UN i Holandiju jer vojnici mirovnih snaga iz sastava holandske vojske, koji su boravili na području Srebrenice, nisu zaštitili muslimane koji su u julu 1995. ubijeni tadašnjoj zaštićenoj enklavi UN u Bosni i Hercegovini.

Advokati porodica žrtava najavili su da će slučaj iznijeti pred Vrhovni sud Holandije i Evropski sud pravde, ističući da današnja sudska odluka suda „podriva osnovna ljudska prava na pristup efikasnim pravnim sredstvima”.

Današnja odluka holandskog pravosudnog tijela potvrdila je odluku koju je 2008. godine donio Okružni sud u Hagu, koji je presudio da se nijedan nacionalni sud ne može baviti pitanjem kaznene odgovornosti UN-a. Sud je iste godine odbacio tužbu porodica žrtava Srebrenice, koje su tražile da Holandija bude proglašena krivom jer njeni vojnici u sastavu UNPROFOR-a nisu spriječili masakr u kojem je ubijeno oko 8.000 ljudi.

(SodaLIVE.ba/Index.hr)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Chestitam sudu Evrope na ovakvoj odluci, vidi se na chijoj su strani. Ovo je josh jedan pokazatelj da smo zadnja rupa na svirali.

adbanner