Krši li se u GIKIL-u Međunarodna konvencija iz oblasti rada i radnih odnosa?

25. Januara 2010.
2 min. za čitanje

Šta sadrži odgovor na pismo iz Međunarodne federacije metalskih radnika,  kojeg su predstavnici Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u Federaciji Bosne i Hercegovine, uputilili u vezi sa situacijom u Global Ispat Koksnoj industriji Lukavac?

Generalni sekretar Međunarodne federacije metalskih radnika u svom pismu je pozvao federalnu i kantonalnu vladu da osiguraju vraćanje plata radnicima GIKIL-a  na prijašnji nivo, te isplate zakašnjelih plata. Također, Vlade bi trebale da obrate pažnju na potencijalno ozbiljne zdravstvene rizike koji postoje u GIKIL-u. Kako tvrde, oko 50 radnika ima dijagnosticiran rak. Ukoliko Vlade ne ispune nepravde prema radnicima, spor će se voditi na različitim nivoima.

U Global Ispat Koksnoj industriji Lukavac zaposleno je preko hiljadu radnika. Uprava GIKIL-a je, tvrde radnici, smanjila plate, tako da sad isplaćuju samo 55 posto predhodnih dohodaka. To je učinjeno bez konsultacija sa predstavnicima radnika. Tuzlanski kanton je, podsjećamo, većinski vlasnik ove firme, a Vlada je obaveze upravljanja ustupila menadžmentu GIKIL-a. Radnici su stupli u štrajk u julu prošle godine.

Menadžment tvrdi da je štrajk pruzrokavao brojne probleme u poslovanju firme. Međunarodna federacija sindikata u hemijskoj, energetskoj i opštoj prizvođačkoj industriji predstavlja 45 miliona radnika širom svijeta.

U ovom sindikatu smatraju da je poslovanje GIKIL-a profitabilno i održivo, s obzirom na činjenicu da koks prodaje brojnim čeličanama u centralnoj Evropi i Turskoj.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
7 komentara
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sta ste mislili? Krsi se nego sta i to ne smao Medjunarodna konvencija iz oblasti rada i radni odnosa nego i osnovno nacelo a to je ljudsko pravo za normalan zivot sto je nedopustivo u 21.vj. i jos nam pricaju ko je kakve price za malu djecu kao Kupci otkazuju ugovore, koda je narod(radnici) neznaju o cemu se radi…
Samo treba da se borite za svoja prava ako treba i u rat da se ide nek se ide ali nedajte svoja prava i mukom zaradjene plate(ajde da su to plate zaradene u bhtelecomu, parlamenu-politici, elektroprivredi pa ni´pojada da se i progleda kroz prste, nego su to zaradjene plate znojem, krvlju i zdravljem)…
I bilo bi bolje da se malo vise angazuju lokalne i drzavne vlasti za ovaj GIKIL(jer ako ostane i dalje ovako neizvjesna situacjija u ovoj fabrici nastajace i veci problem, incidenti i strajkovi neg sto su bili do sada) i da ne bude vise najaktuelnija vijest na ovom portalu a i u ostalim medijma po losim stvarima nek bude makar malo nekog boljitka a to samo mogu rijesti radnici borbom i ne popustanjem!

Samo da se zna. I u elektroprivredi radnici rade, ne sjede, plaće jesu dobre al nije do elektroprivrede što su neki ministri iz Lukavca konkretno, dali fabriku dodžaba, pa i ako su većinski vlasnici pustili na upravljanje firmu indijskim, bjelosvjetskim lopovima, misleći da su riješili problem, ali nisu. Samo su skinuli odgovornost sa sebe!! I ako je sva odgovornost na njima radnike treba podržat i stat uz njih čitava država pa i rednici elektroprivrede i svih ostalih navedenih preduzeća. Dosta je te politike nek u komšije crkne krava kad je i moja!!!!! Šta je sad kriv bravar, varioc, ili neki monter ili neki drugi radnik iz elektroprivrede, koji takodje svojim radom, znojem i kako kaže krvlju zaradjuje svoju plaću, za stanje u GIKIL-u. Ja konkretno ne radim u elektroprivredi ni u politici ni u telekomu, al ne možemo svi ni raditi tamo! Nego kad radnici GIKIL-a budu štrajkovali, učenici, studenti, penzioneri, policajci, domaćice, taksisti, konobari i svi ostali pred našu KOKSARU i pružit podršku našim KOKSARAŠIMA!!!!!! A ne tražit krivca u nekom drugom! Jedini krivci za stanje u GIKIL-u je MENADŽMENT GIKIL-a i VLADA KANTONALNA I FEDERALNA!!!

Eto ovim putem pozivam i ovaj naš Lukavački portal da kod sledećeg štrajka radnika iz GIKIL-a pozove javno sve građane Lukavca i Opštine Lukavac da se organizovano pruži podrška našim očevima i majkama, rodjacima, komšijama, prijateljima, poznanicima koji rade u GIKIL-u!!!!!

Nas kontakt broj je 061-011-999 i uvijek cemo se odazvati pozivu nasih sugradjana.

Lijep pozdrav.

(Redakcija SodaLIVE.ba)

Redakcijo naša! Ja nisam mislio da se vi odazovete nego da Vi pozovete na podršku koksarašima!!!

Poštovani!
P ja sam mislio ako ste u mogućnosti da šta probate direktno a ne indirektno:-)! A mislim da ste Vi u puno većoj mogućnosti od svakog pojedinca, da napravite,(a nadam se i ja da neće trebat nikakva podrška) neku organizovanu i dirktnu a ne indirektnu podršku na taj način što će te samo izvještavat! Nego sam mislio nešto u fazonu. SodaLIVE vas poziva na okuplanj tu i tu radi organizovcane podrške radnicima koksare, u tolko i tolko sati!!!
S poštovanjem!!