Kraj monopolu: Uskoro ćemo birati mobilnog operatera bez mijenjanja starog broja!

19. Januara 2010.
3 min. za čitanje

Pretplatnici mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini uskoro bi mogli da prelaze iz jedne mrežu u drugu, a da pri tom ne mijenjaju stari broj. Kako saznajemo, odluka će povećati konkuretnost između mobilnih operatera  koji će morati da se bore za svakog korisnika.

To znači da će pretplatnik mreže BH Telekom, moći da naprimjer pređe na mrežu M:Tel, uz zadržavanje starog broja sa 061 i obrnuto. Predviđeno je i da, pored mobilnih, operateri u fiksnoj mreži, omoguće pretplatnicima da prilikom promjene operatera zadrže stari broj telefona.

Građani će birati telekom operatera koji će im pružiti najkvalitetnije usluge po najprihvatljivijoj tarifi. Treba napomenuti da ovom uslugom nije omogućen prenos broja iz fiksne u mobilnu mrežu i obrnuto. Najviše koristi trebali bi imati korisnici, kazala je Nađa Lutvikadić, glasnogovornica BH Telecom-a. Pravilo o prenosivosti telefonskih brojeva zapravo je usvojila Regulatorna agencija za komunikacije. Novo pravilo jedno je u nizu kojima se onemogućava monopol na telekom tržištu i pruža šansa novim operaterima, a već ih je 12 dobilo dozvolu za rad, da ravnopravno sa drugima, pružaju fiksne govorne usluge. Ova usluga nije obavezujća za korisnike, ističu iz Regulatorne agencije za komunikacije. Prenos broja obavljaće se tako što će pretplatnik podnijeti zahtjev svom operateru za raskid ugovora i prenos broja na željenog operatera s kojim će zaključiti novi ugovor. Stari operater će, naravno, imati pravo da raskidanje ugovora uvjetuje izmirivanjem finansijskih obaveza pretplatnika. Usluga prenosa broja naplaćivaće se jednokratnom administrativnom naknadom ne većom od 30 konvertibilnih maraka koju će dijeliti davatelj i primatelj broja, dok će račune slati novi opereter.

Regulatorna agencija za komunikacije proslijedila je ovu odluku Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, a operateri imaju vremena do ljeta da se tehnički pripreme.
U Evropi je Pravilo o prenosivosti telefonskih brojeva na snazi već nekoliko godina. Prema njihovim iskustvima njegovo uvođenje dovelo je do veće kokurencije među operaterima, do poboljšanja kvaliteta usluga i smanjenja cijena. Više neće biti moguće utvrditi po predbroju čiji je neko pretplatnik, pa je moguće da se plaća skuplji telefonski razgovor, ako se pozove taj broj iz druge mreže.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

super inace sam od marta 2009 pretplatnik M-TEL fiksne telefonije a sa BH TELEKOMOM sam prekino
MTEL je jeftiniji

ovo je prov posteno od nasih telekom operatera….neka najaci i najeftini i najpovoljin ostanu…;)

ako prenesem bh telecom-ov fixni broj na drugu mrezu,da li ce mi dolaziti TV pretplata ?? xD