Korak do ukidanja aparthejda u školama

2 min. za čitanje

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH konačno su smogli snage da naprave prvi korak kako bi u ovom bh. entitetu ukinuli segregaciju i aparthejd u osnovnom i srednjem obrazovanju. Sudeći prema jučer usvojenom zaključku, učenici 57 osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu bi narednu školsku godinu trebali započeti u zajedničkim, multietničkim odjeljenjima, čime bi trebala biti ukinuta pojava “dvije škole pod jednim krovom”.

Prenos nadležnosti

Na prijedlog Kluba SDP-a BiH, Predstavnički dom je nakon rasprave o informaciji o fenomenu “dvije škole pod jednim krovom”, usvojio zaključak kojim su pozvana tri kantona, a federalnom Ministarstvu obrazovanja naloženo da “učine sve što je potrebno kako bi naredna školska godina krenula bez fenomena dvije škole pod jednim krovom”. Vlada FBiH je pozvana da pokrene razgovore sa kantonalnim vlastima o prenosu nadležnosti u oblasti obrazovanja na federalni nivo za početak. Usvojen je i prijedlog poslanika Hajriza Bećirevića prema kojem će se Ustavna komisija obratiti Ustavnom sudu FBiH za utvrđivanje ustavnosti propisa koji se odnose na oblast obrazovanja u FBiH.

Protiv ovakvih zaključaka bili su poslanici stranaka sa hrvatskim predznakom, dok su ih podržali SDP, SDA, SBiH, Nezavisni klub za BiH, DNZ, BPS, BOSS… O informaciji dostavljenoj od mješovite radne grupe u kojoj su učestvovali i predstavnici OSCE-a vođena je višesatna veoma burna rasprava.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner