Koliko je prljavog novca iz Crne Gore ušlo u BiH?

3 min. za čitanje

Iza zatvorenih vrata danas će u sudu u italijanskom gradu Bariju početi postupak protiv crnogorskih državljana Veselina barovića, Branka Vujoševića, Branislava Mićunovića, Dušanke Jeknić-Pešić i Miroslava Ivaniševića i srbijanskih državljana Andrije Draškovića i Stanka Caneta Subotića. Njima se na teret stavlja krijumčarenje cigareta i udruživanje u mafijašku grupu, a italijanski mediji kažu da je riječ o najvećem kriminalu na kraju 20. stoljeća.

Veskobar u Sarajevu

Novo svjetlo na cijeli slučaj bacaju otkrića do kojih su tek došli tužioci iz Direkcije za antimafiju Đuzepe Šlezi i Eugenij Pontesulj. Oni su sudu podnijeli dokaze o pranju novca stečenog švercom cigareta kojeg su preko investiranja u kupovinu firmi i nekretnina i izgradnju stambeno-poslovnih objekata ubacivali u legalne tokove novca. Radi se o desetinama miliona eura koji su išli preko računa u Lihtenštajnu, Švicarskoj, kipru i nekim drugim zemljama. Jedan od računa koji su istraživali tužioci ima broj 385520858 i nalazi se u LGT banci u Lihtenštajnu.
Treba reći da je optuženi Veselin Barović, kojeg zovu Veskobar, iz Podgorice posljednjih godina razgranao svoj posao u BiH i to preko Fahrudina Radončića. Njih dvojica imaju vlasnički udjel u firmi Eurohaus čiji je osnivač i većinski vlasnik Zijad Blekić. Barović je i suvlasnik sarajevskog preduzeća „Vranica“ čiji su radnici nedavno štrajkovali jer im nisu isplaćivane plaće, a vlasnici su odlučili i da rasprodaju vrijednu imovinu te firme. Štrajk je na određeno vrijeme zamrznut kada je Fabrika duhana Sarajevo dala novac da se radnicima „Vranice“ isplati dio dugovanja.

Sumnjivi poslovi

Osim toga, Radončić, njegov zemljak Barović i Blekić osnovali su i Eurohaus Invest, a za predsjednika Nadzornog odbora postavili su Adnana Terzića, bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Trojac Barović-Radončić-Blekić namjerava i da preuzme kontrolu nad tržištem kapitala u FBiH, pa je Blekić pod sumnjivim okolnostima postao predsjednik Nadzornog odbora Sarajevske berze, a sada im je cilj da svog čovjeka instaliraju za predsjednika Komisije za vrijednosne papire.
S obzirom da će se u narednim danima i mjesecima tek saznati kuda i kako je prljavi novac iz Crne Gore kružio, koliko ga je stiglo u BiH i gdje je investiran, nije čudno što je Barovićev tim iz Sarajeva, predvođen Radončićem, u velikom strahu.

(SodaLIVE.ba/SAN)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Izvor informacije je relevantan nema sta . Nema nezavisnog medija u FBiH i Avaz i Oslobodjenje i San i Tuzl List su zesce zutilo ko i cijela Federacija ….

adbanner