fbpx

Izvršen atentat na kandidata za predsjednika Ekvadora / Uznemirujući video

3 min. za čitanje

Kandidat za predsjednika Ekvadora Fernando Viljavisensio (Villavicencio), ubijen je u atentatu koji se desio na predizbornom mitingu u Kitu u srijedu.

Viljavisensio je bio narodni poslanik u skupštini, a ubijen je kad je ulazio u automobil kojim je trebalo da se udalji sa mjesta održavanja mitinga, prenosi BBC.

Član njegovog izbornog štaba rekao je lokalnim medijima da je “Viljavisensio ulazio u auto, kad mu je prišao napadač koji mu je pucao u glavu”.

Aktuelni predsjednik Ekvadora Giljermo Laso (Guillermo Lasso) rekao je da “ovaj zločin neće proći bez kazne”.

Upucan tri puta

Svedoci tvrde da je Viljavisensio (59) upucan tri puta. Osumnjičeni za atentat je također ranjen u pucnjavi koja je uslijedila, i on je kasnije umro od povreda koje je zadobio.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Ekvadoru treba da se održi 20. avgusta.

Predsjednik Laso, koji se neće kandidovati, rekao je da je “šokiran” ubistvom, i dodao da je “organizovani kriminal mnogo napredovao, ali će se puna težina zakona sručiti na njega”.

Narko-karteli u Ekvadoru

Nedavni porast nasilnih zločina, čiji pokretač je sve veće prisustvo narko-kartela u Ekvadoru, je centralna tema u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Predsjednik Laso je prošlog mjeseca proglasio vanredno stanje i policijski satu tri provincije, poslije ubistava povezanih sa organizovanim kriminalom.

Kampanja Viljavisensija je, osim sigurnosti građana, bila koncentrisana na borbu protiv korupcije, čime se bavio i kao novinar, ali i borbom za smanjenje uništenja okruženja.

Dobili prijetnje 

Štab Viljavisensija je prošle sedmice objavio da su on i članovi tima dobili prijetnje od vođe bande povezane sa krijumčarenjem droge.

Viljavisensio je bio jedan od 8 kandidata u prvom krugu izbora, ali nije bio vodeći, po istraživanjima javnog mnenja.

U julu je u Ekvadoru ubijen Agustin Intrijago, gradonačelnik grada Manta, a u februaru Omar Menendez, kandidat za gradonačelnika grada Puerto Lopez.

Drugi predsjednički kandidati su izjavili saučešće porodici Viljavisensio.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments