Izvoz robe iz fabrike nije deblokiran

1 min. za čitanje

U toku je vanredna sjednica Predsjedništva Samostalnog sindikata hemije i nemetala Federacije sa Sindikatom i Štrajkačkim odborom Global Ispat koksne industrije Lukavac, a očekuje se i dolazak predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona.

Razlog je odbijanje radnika GIKIL-a da deblokiraju izvoz robe iz Koksne industrije Lukavac, što je naloženo sudskim rješenjem. Protekle noći situacija je bila na granici incidenta, ali se stanje smirilo.

Na ovom sastanku traži se rješenje za prevazilaženje nastale situacije jer radnici ne odstupaju od zahtjeva da se im se izmire preostale plaće i ispoštuje Kolektivni ugovor.

(SodaLIVE.ba/FTV)

Podijeli ovaj članak
10 komentara
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka cast radnici, samo naprijed!

Naprijed u provaliju, naprijed unazad, naprijed u zaustavljanje rada i izvoza, naprijed na biro? Gdje naprijed?

naprijed za zdraviji zivot bez otrova koji se nadvija iznad lukavca.

Naprijed da dobiju svoje plate koje su zasluzeno zaradili.

Al mi u BiH smo navikli da sutimo za sve, pa ocekujemo i od radnika da sute i rade za dzaba

Narod precesto koristi onu “dobro je nek ne pucaju.”

Ako je tako dobro, onda nije ni cudo sto nitko ne reagira na propadanje cjelokupnog drustva. Nikome u Lukavcu ne treba kazaliste, kino, koncert, sport, rekreacija, novi projekti u privredi, niti poboljsavanje uvjeta zivljenja.

Nama je samo bitno “nek ne pucaju.” Ali, “pucaju” oni nama iza usiju svaki dan. Makar po jedna sljaga na polju kulture, ekonomije ili politike. Cisto onako da ne bude da je nismo dobili.

“Dobro” je nama dok ima hljeba i petraka (da hljeb mirise na jaja – da nije hljeb solo).

..tako i treba nedaj te im da iznesu nista…kad nedaju plata i uslove za rad nedaj te i vi njima da prodaju to sto ste sami vi proizveli jer to je VASE!!!

Radnici GIKIL-a samo naprijed, “IZBACITE” direktora GIKIL-a iz Lukavca. Neka da radnicima plate, oni su to zaradili krvavim radom.

ISKRENO IZVINJAVAM SE tipu pod profilom Finska_Lukavcan koji je komentariso temu vezano uz ROAD. Priznajem pretjero sam. Ali isto tako ne poričem da mi koji svakodnevno putujemo ROADom mozemo tacno govoriti o stanju na “putu” od tz do lukavca i obrnuto.

Bas mi je drago da je makar neko poduzeo neke konkretne poteze i pokazao otpor robovlasnicima…skidam sesir radnicima LK-KHK..

ljudi shvatite para nema , opet vam ponavljam para nema tako da nece biti ni plata ..

Konkretni potezi nisu nuzno i dobri potezi. Koliko su dobri, vrijeme ce pokazati. Sto se tice otpora robovlasnicima cini mi se da je robovlasnistvo umrlo ratom sjever-jug u Sjevernoj Americi. Nakon toga je robovlasnistvo postalo ilegalno manje vise svuda u svijetu, pa tako i u Europi i ovom nasem Balkanu. Svaki od tih radnika ima pravo da napusti svoje radno mjesto kad god zeli. Robovi to pravo nisu imali. Ako netko misli da ce se situacija popraviti, veliki je optimista.

adbanner