Hasanhodžić: Visoka cijena odbija kupce

16. Februara 2010.
3 min. za čitanje

Uprkos tome što je već dva puta Agencija za privatizaciju u Tuzlanskom kantonu objavljivala javne pozive za prodaju državnog kapitala u lukavačkom Rudniku krečnjaka Vijenac, još je neizvjesno kada bi ovaj rudnik mogao biti privatiziran.

Početni bilans

Naime, Vlada TK prvobitno je odredila cijenu od 30 miliona maraka. S obzirom na to da nije bilo zainteresiranih kupaca, u novom javnom pozivu cijena je snižena na 16,7 miliona KM, što je iznos iz početog bilansa Vijenca. Međutim, ni na taj javni poziv niko se nije prijavio, pa je on proglašen neuspjelim.

– Analizom i kontaktima s potencijalnim kupcima, došli smo do saznanja da je prepreka za privatizaciju bila upravo cijena, kao i obaveze za doprinose od nekoliko miliona KM koje Vijenac ima. To nije bilo prihvatljivo mogućim kupcima – kaže direktor Agencije za privatizaciju u TK Zijad Hasanhodžić.

Najviše interesa za privatizaciju Vijenca očekivano su pokazali Šišedžam soda i Fabrika cementa Lukavac u vlasništvu turskog, odnosno austrijskog investitora.

– Ako postoji idealan kupac, onda su to ove dvije kompanije, koje krečnjak koriste kao resurs, a potrebno im je, prema projekcijama, skoro 1,5 miliona tona kamena godišnje. S obzirom na to da je Vijenac klasični industrijski kamenolom, koji je žičarom povezan s ovim dvjema fabrikama, mislim da bi bilo najbolje da oni kupe rudnik. Jer, osim što bi vrlo brzo zatvorili investiciju, imali bi uredno snabdijevanje sirovinom, a to bi dovelo do općih pozitivnih efekata – govori Hasanhodžić.

Realna vrijednost

Direktor Agencije smatra da bi Vlada TK trebala odrediti realnu knjigovodstvenu vrijednost Vijenca, šta je njen i opći interes, te nakon toga odrediti novu cijenu, prihvatljivu potencijalnim kupcima.

– Ja sam i ranije govorio da je cijena od 30 miliona KM preambiciozno postavljena. Novi javni poziv trebao bi biti raspisan kada se završi finansijski obračun za prošlu godinu. Agencija će ispoštovati svaku odluku o cijeni koju donese Vlada TK – kaže za “Avaz” Hasanhodžić.

Loš opći ambijent

Hasanhodžić smatra da je za neuspjeh privatizacije kriv loš ambijent. Prilikom privatizacije gotovo uvijek se pojavljuju problemi koji se tiču dugovanja za doprinose.

– Onda se svi ti problemi, do kojih nije ni smjelo doći, pokušavaju rješavati kroz privatizaciju. To onda odbija investitore – kaže Hasanhodžić.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Malo morgen…..i vrapci na grani znaju da se privatizacijom vjenca forsira nerealna cjena a zbog cega…..pa zbog toga sto u biti glavni kupaci vijenca jesu cementara i soda i mi pametni bosanci(SDA) i prodat cemo vjenac po cjenu koji mi odredimo glupim Austrijancima i Turcima….jer su oni glupi i njima treba ta sirovima,a mi smo pametni i odredit cemo visoku cjenu kako bi ostvari extra profit , i time smo pokalzali rijetku ekonmsku mudrost……..koja bi eventualno uspjela u kamenom dobu, jer mi imamo pametni, a oni imaju pare…….tesko nama sa nasom pameti a blago njima sa njihovm parama……

eeee moj koyot….. jesi li mozda razmislio da ovi potencijalni kupci imaju spijuna i da im govori da ako ne prihvate cijene ace ici dole…. pa citav rudnik kupit za manje od 16 milinona…. a on to moze vratiti za 6-7 godina….. leleeee samo u BiH nista nema cijenu!!!

spijuna haha :D….e to je onda vec u domenu hoolwoodskih filmova de mani prosipanja iz zupljeg u prazno…..a znas li kolika je bilanca stanja vjenca ove godine i kakva dobitod 16 mill za 6 godina pa to je dobit od skoro 3 mill svaki mjesec bolan zar bi to onda trebalo prodavati ……
Pa zar ti ne vidis interes sode i cementare i njihovog broja radnika u odnosu na vjenac , alo bolan kakav spijun i kakvi bakraci ljudima da se da dzabe(karikiram) da rade kako bi zadrzali radnike il preusmeravali sa jedne fabrike u drugu, ovako bi ljudi moraju kupovati sirovine iz RS il tam madzarske,rumunije….i ko bi bio onda glavni kupac krecnjaka????
naravno da pomenute fabrike traze mozda nizu cjenu krecnjaka za svoje potrebe u odnosu na trziste ali da se mi zapitamo kome je u interesu da opstane recimo jedna soda(cementara je poprilicno sigurna po tom pitanju)….Njima ili nama???a frajeru 🙂

pa koliko ja vidim , najbolje bi bilo da ovaj Vjenac kupi tuzlanski kanton , mislim cjelokupno sve opstine i da gore onda izgrade zatvor i strpaju sve robijase i buduce robijase da tucaju kamen i proizvode sirovinu , a da trenutnim masinama koje to obavljaju daju malo odmora , ovo je idealno resenje za sve nase probleme i na kraju svi sretni …

Treba Vjenac prodati za 1 KM Cementari Lukavac i ugovorom ih obavezati da izvrse uplatu dugovanja prema dogovorenom planu te da uloze u modernizaciju postrojenja i time olaksaju radnicima i naprave Vjenac sigurnijim za rad.