fbpx

Haos na sjednici Hrvatskog sabora: opozicija lupala, i prekidala sjednicu / VIDEO

4 min. za čitanje

Lupanje zastupnika u znak prosvjeda za vrijeme Plenkovićevog izlaganja izvješća o radu Vlade obilježilo je današnju sjednicu Hrvatskog sabora. Uprkos buci koja je otežala govor, Plenković se nije dao omesti.

Niz opomena podijeljen je na današnjoj sjednici Sabora, kada je premijer Andrej Plenković s članovima Vlade stigao kako bi podnio izvješće o radu Vlade, a pauza je, osim uobičajene, zatražena još dva puta.

Iako je Plenković stigao u Sabor, nakon prve pauze u sabornici ga nije bilo, što je izazvalo bijes zastupnika koji su pozvali na prekid sjednice.

Nakon današnjih uvodnih slobodnih govora, a potom i 30-minutne pauze zastupnika, premijer Plenković stigao je u Sabor kako bi podnio izvješće, ali novu pauzu zatražio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Danas ćemo slušati jednu bajku, a može se svrstati u onu priču o dvije Hrvatske. Jedna je stvarna, a druga je ona koju vidi Plenković kroz svoje ružičaste oči. Slušat ćemo o uspjesima, ali nećemo o tome da je rast plata za vrijeme Plenkovića dva i po puta sporiji. Govorit ćemo o uspjehu prosječne plate, ali nećemo spomenuti da još uvijek 50 posto ljudi u Hrvatskoj živi s primanjima ispod 1.000 eura (1.956 KM)”, poručio je Grbin. 

“Ne možete dozvoliti da sjednica teče dok onaj zbog kojeg smo došli nije u prostoriji. Ne možete to dozvoliti, prekinite sjednicu“, pozvala je i Sabina Glasovac iz SDP-a, ali presjedavajući Željko Reiner nije reagirao na apele zastupnika. Nakon kraće rasprave gdje je podijeljen niz opomena, zastupnici su još jednom otišli na pauzu.

Nakon druge stanke Plenković se pojavio pred zastupnicima, a već je u početku krenuo haos kada su neki zastupnici krenuli lupati po stolovima. Reiner je odbranio Plenkovića govoreći kako je on “kasnio”, na šta su se nanizale reakcije zastupnika. “Ništa nećete time postići”, bezuspješno je pozivao Reiner zastupnike da se smire, dok je Plenković stajao pred govornicom.

Nakon nekog vremena, Plenković je počeo s predstavljanjem priopćenja, uprkos tome što zastupnici i dalje nisu prestajali s lupanjem. Plenković se u govoru, kojeg je teško bilo za čuti zbog lupanja zastupnika, osvrnuo na glavne projekte koji su provedeni u posljednjih sedam godina.

Iako se Reiner nakratko dogovarao s ostalima što napraviti po pitanju zastupnika, na kraju je pustio da sjednica teče. Svo to vrijeme HDZ-ovci većinom su gledali što se događa, a u jednom trenutku krenuli su tipkati po mobitelu te stavljati slušalice kako bi izbjegli buku. Nakon nekih pola sata i sami su se uključili, i to manjim transparentima na kojima poručuju oporbi kako “jedino lupetati i znaju”.

Ovo čemu upravo svjedočimo je podjela na dvije Hrvatske. Jedna predano radi, to je desna strana s moje strane, i ona kritizerska koja ne samo da ne nudi nikakva rješenja, nego se i u svakom rješenju pokušava pronaći problem. Danas se ta Hrvatska razotkrila kao primitivna i nekulturna”, poručio im je Plenković na samom kraju, dodajući kako Hrvatska koju ”oni vode nije takva”.

Čestitam ovim lupetalima koji su pokazali što je primitivizam“, poručio je, na što su mu glasno počeli pljeskati HDZ-ovci, a opozicija je nastavila lupkati.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments