Građani BiH nezadovoljni radom institucija i provođenjem zakona

2 min. za čitanje

Među najozbiljnijim problemima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava korupcija je na drugom mjestu, odmah iza nezaposlenosti, i prisutna je u svim segmentima društva – rezultat je četvrtog kvartalnog istraživanja percepcije građana o korupciji u BiH, zadnjeg u nizu kvartalnih istraživanja Transparency internationala BiH (TIBiH) u posljednjoj godini.

Kao i u prethodnim istraživanjima, pokazalo se da građani smatraju kako je korupcija najprisutnija u procesu privatizacije i u političkim strankama, dok je na trećem mjestu kantonalna uprava. Za raziliku od prethodna dva kvartala, građani su ovaj put bili spremniji govoriti o korupciji unutar političkih stranaka, gdje je Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izdvojena kao najkorumpiranija, dok je na drugom mjestu Stranka za BiH (SBiH).

Kada su u pitanju lični kontakti građana s mitom i korupcijom, u odnosu na prethodni kvartal došlo je do povećanja broja ispitanika koji navode da su im ljekari ili medicinsko osoblje, zatim policajci i carinici tražili mito (novac, poklon ili uslugu) za rješavanje nekog problema. Kada je riječ o iznosima mita, najmanji prosječni iznos dat je policajcima (45 KM), a kako je u ovom valu manje od deset ispitanika navelo kolika je vrijednost mita koji su dali univerzitetskom profesoru, što je u prethodnim valovima bila stavka uz koju se vezivao najveći iznos, to je sada najviše plaćano ljekaru/medicinskom osoblju (320 KM).

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner