GIPS (ne)će biti jedini gradski prijevoznik

22. Januara 2010.
4 min. za čitanje

Prošlosedmični prijedlog načelnika Jasmina Imamovića o uređenju gradskog saobraćaja izazvao je buru, kako među građanima tako i u političkim krugovima. Naime, općinska vlast je predložila da gradskim saobraćajnicama voze samo autobusi GIPS-a, a da prevoznici iz susjednih gradova mogu voziti do stanica u ulazima u grad, odnosno do Bukinja na zapadnom ulazu i Simin Hana na istoku.

Prijedlog će u narednim danima biti pred općinskim vijećnicima, koji će dati konačan sud. Prema prvim informacijama čini se da će Imamovićev prijedlog teško dobiti potrebnu većinu. ˝Izričito sam protiv te odluke. Smatram da monopol jedne kompanije nije dobar, ali se i neki građani stavljaju u diskriminirajući položaj. Što je najgore, takva odluka ne bi smanjila broj autobusa koji saobraćaju gradom i neće uticati na poboljšanje životnih uslova. Čudim se otkud takva ideja˝, kazao nam je Fehrat Hrustić, vijećnik SDP-a u tuzlanskom Općinskom vijeću, koji smatra da prijedlog neće dobiti potrebnu većinu Vijeću, jer ˝nije u interesu građana˝.

Njegov stranački kolega Elvis Bećirović navodi da je za prijedlog čuo iz medija, te da će konačan stav imati tek nakon što dobije zvaničnu verziju. Ipak, Bećirović naglašava da će podržati prijedlog ukoliko on vodi ka uvođenju reda u gradski saobraćaj. ˝Sada imamo anarhiju u gradskom saobraćaju i potrebno je uvesti reda. No, kada se ova odluka uvede, GIPS mora voditi računa i o građanima drugih gradova. U Tuzlu svakodnevno dolazi nekoliko desetina hiljada ljudi i ne smije se dozvoliti da oni plaćaju dvije karte. To je obaveza GIPS-a. Ne smije se dozvoliti stvaranje jaza između građana Tuzle i ostalih gradova˝, jasan je Bećirović.

I dok naši sagovornici iz vladajućeg SDP-a imaju jasno zauzet stav povodom prijedloga o uređenju saobraćaja, njihove kolege iz opozicije ne žele govoriti dok ne dobiju zvaničan dokument iz načelnikove kancelarije. Tako vijećnik SDA Edin Bajić ističe da će prijedlog, s obzirom na to da je prošao Kolegij načelnika, najvjerovatnije dobiti podršku i u Vijeću, jer je sličan sastav vlasti.

˝Očitovat ćemo se kada dobijemo prijedlog. Zasad mogu reći da Tuzla treba da bude otvoren grad prema drugim općinama, jer težimo biti centar. Zatvaranje nije dobro,˝ističe Bajić koji je jedan od pet vijećnika SDA u sastavu Općinskog vijeća, čime su najveća opozicija vladajućem SDP-u.

Slično mišljenje ima i lokalni čelnik Stranke za BiH Mensur Alić, koji svoj konačan stav najavljuje nakon što pogleda materijal stručnih službi općinske administracije. Inače, za usvajanje ove odluke neophodno je 17 vijećničkih glasova.

Građani pišu peticiju

Stanovnici mjesne zajednice Jala pokrenuli su peticiju kojom traže od općinskog načelnika Jasmina Imamovića da poništi svoj prijedlog o izmještanju stanice kod Plavog mosta ili da pronađe neku alternativu. Građani tvrde da tu stanicu dnevno koristi nekoliko hiljada stanovnika Jale, a u slučaju da ona bude ukinuta, što je također jedan od prijedloga, onda će građani iz ovog naselja do prve autobuske stanice morati pješačiti nekoliko stotina metara.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments