Umjesto radnicima, novac uplaćen vlasnicima?!

14. Februara 2010.
3 min. za čitanje

Iz dana u dan u Bosni i Hercegovini sve je više nezadovoljnih radnika. Slamku spasa većina njih vidi u protestima. Među njima su i radnici dijela lukavačke Koksare, koja je ostala u većinskom vlasništvu države.

Reklo bi se uobičajena priča, nije im uvezan radni staž, uplaćeni doprinosi, isplaćene otpremnine. Ali za razliku od ostalih, novca za ova potraživanja je bilo. Uplaćeno je, navodno, čak šest miliona maraka, ali ne na pravi račun.

Vlada Tuzlanskog kantona na svojoj posljednjoj sjednici još je jednom konstatirala da indijsko-britanski investitor u lukavačkoj Koksari nije ispunio svoje obaveze. U isto vrijeme, radnici koji je ostali u dijelu Koksare čiji je većinski vlasnik država protestirali su ispred zgrade Vlade. I naredne će sedmice na ulicu – u borbu za svoja prava. Oni već više od jedne decenije čekaju da Vlada TK-a konačno riješi njihov radnopravni status.

“Kad je u pitanju uplata za PIO, uvezivanje radnog staža, nijedna otpremnina nije uplaćena kao ni sredstva koja su trebala biti uplaćena Birou za zapošljavanje”, kaže radnik Koksno-hemijskog kombinata Zijad Kovačević. Sredstva su odobravana, ali umjesto na računu državnog KHK-a, završavala su na računu privatiziranog GIKIL-a.”Sredstva se uplaćuju na račun GIKIL-a na osnovu ugovora između GIKL-a, KHK-a i Ministarstva energije i rudarstva”, tvrdi ministar finansija TK-a Sead Bećirović.
Na taj je način, na račun GIKIL-a, po osnovu ugovora o cesiji, do sada prebačeno oko šest miliona maraka. I sve to uz obrazloženje da KHK na taj način ispunjava svoje obaveze prema GIKIL-u. Međutim, Vehid Mešić, direktor KHK-a, tvrdi da ova firma nema nikakvih obaveza prema GIKIL-u. Kaže da su oni svoje obaveze izvršili u cijelosti.

Tako je Vlada TK-a, ona Bajazita Jašarevića, ali i aktuelna premijera Enesa Mujića za nepostojeće obaveze izdvojila milione maraka. Ministru finansija tek posljednja isplata od milion maraka nije bila jasna, pa je odmah zatražio dodatna pojašnjenja. “Te cesije ne dolaze meni na sto, one su išle određenim relacijama. Ovdje se radilo o jednom velikom iznosu koji nije bio definisan”, tvrdi ministar Bećirović.

Mnogo toga u GIKIL-u nije definisano. Na to mjesecima upozoravaju i radnici GIKIL-a, pozivajući inspkecijske organe da ispitaju poslovanje ove kompanije. “I nas čudi zašto Vlada više ne stane tome nakraj kad i ona zna da se ovdje rade papiri u dvije, tri ili pet varijanti i da se stvarno poslovanje ove kompanije u zadnjih 5-6 godina zaista ne zna”, kaže predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a Nezir Kovačević. Stvarno poslovanje se i ne može znati kada premijer Mujić ne zna na čijim računima završava državni novac. Slučaj KHK-a jasan je dokaz.

(SodaLIVE.ba/FTV)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kako pametni vlasnici fabrike izvlace pare od drzave, a ovi iz drzavne administracije se prave da nista ne znaju (mozda ih ima i s orasima u dzepovima). Od toga naravno, radnici imaju najmanje koristi a najvise stete drzava i poreski obveznici koji su dozvolili da ih GIKIL potpuno legalno prevari za 6 miliona KM. Vlasnici GIKIL-a su svjetski igraci tako da ne treba biti naivan pa vjerovati svemu sto kazu….

(Izbrisano zbog kršenja pravila) sve kakva drzava i nepravda dok se mi kao narod svi e dignemo pravit kakve pizdraije bit ce nam jos gore stvarno zalosno …

Krivim sve i radnike kad su dozvolili da im bude direktor V**** M**** koji je u ratu krao benzol iz koksare dok je radio na mjestu komandira policijske stanice u Lukavcu i odatle istjeran zbog afere benzol a sad je direktor firme koju je on licno tadfa pokrao i to svi lukavcani znaju.