Ganiću produžen pritvor

0 457

Sud u Londonu nije odobrio kauciju za privremeno puštanje na slobodu bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, obrazloživši svoju odluku time da se radi o optužnici za ozbiljno i teško krivično djelo, izjavio je za Fenu Damir Arnaut, savjetnik za ustavnopravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Tužiteljstvo BiH uputilo je zahtjev Velikoj Britaniji za izručenje Ganića, a proslijeđena je i potrebna dokumentacija o istrazi koja se u slučaju Dobrovoljačka, za koju Srbija tereti Ganića, vodi u Tužiteljstvu BiH. Tužiteljstvo smatra da su isključivo oni nadležni za procesuiranje ratnih zločina počinjenih u BiH za koje su osumnjičeni državljani naše zemlje, a ministar pravde BiH uputio je zahtjev Srbiji za ustupanje kaznenog gonjenja, te dostavio Sporazum o međusobnom izvršavanju odluka u kaznenim stvarima između ovih dviju zemalja. Kako je FTV-u kazao savjetnik člana predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, Damir Arnaut, britanske vlasti ne dopuštaju da se Ganić sastane čak ni sa našom veleposlanicom u Velikoj Britaniji.

Studenti sarajevske škole za znanost i tehnologiju mirno su prosvjedovali zbog uhićenja Ejupa Ganića. Smatraju kako je to izravan atak na progres svih mladih ljudi ove zemlje, kao nositelja prosperiteta BiH. Članstvo Akademije znanosti i umjetnosti BiH zabrinuto je zbog opasnosti da slučaj akademika Ganića izazove pogoršavanje političke klime u regionu i ograničavanje mogućnosti razvoja znanstvene, umjetničke i kulturne komunikacije. Predsjednik Društva za ugrožene narode Tilman Cilh zatražio je od vlasti i pravosudnih organa Velike Britanije da člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića hitno izruče BiH.

(SodaLIVE.ba/FTV)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x