fbpx

Filmski bijeg iz zatvora, prokopali tunel dugačak 40 metara

5 min. za čitanje

Tunel, dugačak čak 40 metara, iskopali su zatvorenici u najvećem zatvoru u Sjevernoj Makedoniji. Iz tunela je izvađena zemlja, dovoljna da napuni deset traktorskih prikolica.

Iz napuštenih zgrada u zatvorskom dvorištu pozajmljene su grede i cigle za njegov oslonac.

Nadležni sada trebaju istražiti da li su zatvorenici imali pomagače.

Nakon što su nadležne službe izvršile uviđaj, mjesto je otkopano, a 22. marta postavljen je tampon kako bi ono i dalje moglo da bude šetalište, navela je za Radio Slobodna Evropa Uprava za izvršenje sankcija.

Najmanje osam zatvorenika, osuđenih na teške zatvorske kazne, mesecima su kopali tunel za bjekstvo iz zatvora Idrizovo, koji je od prestonice Skoplja udaljen oko 19 kilometara.

Prema detaljima policije, tunel je dugačak oko 40 metara i prečnika 80 centimetara, dovoljno da se zatvorenici mogu provući. Nalazi se na dubini od metar i sad je zakrčen ciglama, kako ga zemlja ne bi zatrpala.

Otkopano zemljište odneseno je u kontejnerima za smeće, koji se nalaze iza objekta za ugalj, a moguće je da je raspoređeno i negde u dvorištu, kažu iz Uprave za sprovođenje sankcija.

Dio dvorišta bez video nadzora

Tunel kroz koji je planirano bjekstvo, nalazi se u blizini objekta u kome je bio ugalj, a završavao kod zaštitne ograde, blizu ženskog odeljenja zatvora.

U tunelu su pronađene plastične korpe vezane užadima kojima se izvlačila iskopana zemlja i električni kabl sa sijalicom. Cigle i blokove uzeti su iz starih zgrada oko zatvora, koje su sada očišćene.

Iz Uprave za izvršenje sankcija kažu da taj dio dvorišta nije pokriven kamerama pa se nije moglo primijetiti da je neko nestao.

“Sada je na nadležnima da otkriju ko je dozvolio da tamo nema video nadzora, da li je neko ostavio nekoga da šeta duže od propisanog i da li je to možda posljedica manjka broja zaposlenih u zatvoru”, odgovorili su iz Uprave na pitanje kako pojašnjavaju da u zatvoru, koji je najveći u zemlji, nedostaju čuvari.

Skoro dva mjeseca nadležni su pratili šta se radi oko tunela, prije nego što je policija 21. marta saopštila da je u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama spriječila organizovano bjekstvo iz zatvora.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je video i fotografije tunela kroz koji su zatvorenici planirali da pobjegnu. Riječ je o osobama osuđenima na kaznu od deset godina do doživotnog zatvora.

Direktor zatvora smjenjen

Istog dana, premijer Dimitar Kovačevski je na konferenciji za novinare saopštio da je razriješen dužnosti direktor zatvora Špend Tahiri, a umjesto njega za vršioca dužnosti direktora je postavljen general-major Zoran Jovanovski.

Kovačevski je za Jovanovskog rekao da je riječ o profesionalcu, koji ima bogatu profesionalnu karijeru, prije svega, u MUP-u.

Bivši direktor zatvora Špend Tahiri je iz stranke Alternativa, koja je donedavno bila dio vladine koalicije.

Alternativa je bila dio vlasti do početka 2023. godine, kada je u vladu ušla stranka Alijansa za Albance, nakon čega je Alternativa izašla iz vladine koalicije.

Alternativa je 22. marta odgovorila da “MUP nosi tuđe perje” jer je otkriće tunela rezultat angažmana direktora Špenda Tahirija, koji dolazi iz redova njihove stranke.

Odatle poručuju da je smjenjen samo zato što je jedan od njih. Tahiri je radio savjesno, a posljednji slučaj sa tunelom je kruna njegovog uspeha, navodi Alternativa.

O zatvoru se priča

Međutim, Tahiri nije bio razrješen dužnosti poslije poslednjeg “filmskog” bjekstva iz zatvora Idrizovo početkom godine, kada je osuđenik Bekim Memeti, koji je bio na putu prebacivanja iz zatvora u bolnicu, pobjegao i ranio policajca.

Zatvor je već neko vrijeme u žiži javnosti i zbog slučaja potrage za drogom te drugim nedozvoljenim predmetima, tuče zatvorenika, ali i nedostatka lijekova.

Prema podacima Uprave za izvršenje sankcija, prošle godine iz zatvora je pobjeglo 250 lica.

Većina njih je iskoristila slobodan vikend, nakon čega se nisu vratili u zatvor.

Sjeverna Makedonija je rekorder po bjekstvima iz zatvora, sa skoro 700 bjekstava na 10.000 zatvorenika, navodi se u godišnjem izveštaju Savjeta Europe o zatvorenicima. Podaci su objavljeni 2020. i odnose se na 2019. godinu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments