Elta MT kažnjena s 50.000 KM zbog isključivanja pretplatnika

19. Novembra 2009.
2 min. za čitanje

11092009677Regulatorna agencija za komunikacije je donijela rješenje kojim se firmi Elta MT d.o.o. Tuzla izriče novčana kazna u iznosu od 50.000 KM zbog nezakonitog, višestrukog i neselektivnog isključenja pretplatnika usluge kablovske distribucije RTV programa firme BHB Cable TV d.o.o. na području opštine Lukavac.

Ovim je došlo do sprječavanja pristupa javnim telekomunikacionim uslugama, odnosno povrede Zakona o komunikacijama.

Postupak je pokrenut na osnovu mnogobrojnih prigovora koji su jasno upućivali na nezakonito postupanje firme Elta-MT, a činjenice su utvrđene na osnovu nalaza monitoring tima Agencije od 3. novembra 2009. godine, kao i na osnovu službenih zabilješki sačinjenih od Policijske uprave Lukavac.

Mjera isključivanja primjenjena je netransparentno, jer isključenim pretplatnicima firme BHB Cable TV d.o.o. nisu uručene bilo kakve odluke ili obavijesti kojim se oni proglašavaju nelegalnim korisnicima, a istima je uskraćena mogućnost bilo kakvog postupka ili prava na žalbu, što im se moralo omogućiti.

Ove dvije firme su bile u ugovornom odnosu o zajedničkom korištenju telekomunikacijske mreže u Lukavcu. Na kraju, firma Elta MT d.o.o. je mogla tražiti sudsku zaštitu svojih prava, te donošenje odgovarajućih privremenih mjera zabrane i naknadu pričinjene štete, ali ova firma je odlučila da svoja navodna prava ishodi samovlasnim putem, čime je nanešena direktna šteta građanima, te izazvana uznemirenost, saopćeno je iz Regulatorna agencija za komunikacije.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
12 komentara
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

treba ih kazniti i zatvorom

nista bez smrtne kazne , samo smrt rjesava probleme kablova…

Joj da naletim kad iskljucuje nesto sto sam platio,letio bi s bandere odmah…

heh samo nek dodju da presjeku meni,
prvo sto bih uradio jest to da bi im izrazbijo onaj njihov “ured”
mislim to je stvarno lose sto cine odnosno nemogu da se nose sa konkurencijom.

Ajde idite u TZ odakle ste i dosli ne trebamo vas u Lukavcu.

Ja dok sam pisao prijavite, prijavite napadali su me.
Gdje je sad onaj Jasenko *** da mi kaze kako RAK nema veze sa ovim slucajem ?

Prvo pričaš gluposti i vežeš me za stranke. Ako si ti iz neke stranke onda reci iz koje si tj. reci mi koju funkciju obavljaš u Opštini? Vidim da si neki džabohljebac cim visis na netu dok si na poslu, da nisi možda savjetnik načelnika? Oni nista ne rade… i sad malo procitaj moje komentare i procitaj sta sam pisao. Rekao sam da RAK ne radi svoj posao i da ne cekaju oni sigurno poziv građana… da su htjeli oni su ovo mogli rijesiti davnih dana. I sto su ih kaznili, to nije nikakvo rješenje.

Jasenko says:
09/11/2009 at 18:43
Kako ja znam, vecina clanova NaseStranke nisu nikada bili ni u jednoj stranci a to pise i u statutu te stranke koji ti Aca sigurno nisi ni procitao a mislis da ti je dragi Bog dao svu pamet ovog svijeta.

Jasenko says:
09/11/2009 at 20:06
Kakva bolan regulatorna agencija, to treba SUD da riješi.

http://www.sodalive.ba/4853

I šta je pisac htio da kaže u prvom dijelu citata??

I sada stojim iz ovoga, SUD treba da riješi spor između ova dva kabl operatera. Misliš da je sada ovim potezom RAK-a sve riješeno?

eurosport , eurosport2, B92, Discovery (Travel & Living ) , RTS2, Atlas , Viva …. nek su i oni dosli pameti , bundesliga ponovo na nasim ekranima … aleee

Jasenko, da bi sud pokrenuo postupak (to sam ti jednom pisao) neko mora podnijeti prijavu, ili jedan operater drugoga ili da gradjani prijave onoga ciju uslugu koriste da mu ne ispunjava uslove koji su regulisani u ugovoru.
A RAK ima nadleznost nad svim telekomunikacijskim uslugama i oni reaguju cim im neko prijavi bilo kakvu nepravilnost u tom sektoru.
Da li je ovim potezom RAK-a sve riješeno, to ti ne bi znao reci. Ako ponovo budu sjekli prijavljujte. Iduca sankcija ne moze biti manja od ove sada. Moze se samo povecati.
I jos nesto bih savjetovao gradjanima. Ovo sto se sada nude digitalni kanali putem kablovske neka pricekaju, neka se ne prijavljuju. Neka sacekaju dok Telekom ne ponudi uslugu Moja TV u Lukavcu. Po mojoj procjeni za iste novce ce u Telekomu imati kvalitetniju uslugu.

za Lukavcana i Sik-a…momci pricate pricice bezveze na netu jaka slova dok knedla je u glasu…vjeruj da li ti ljudi dodju da isjeku kablove nebi smio pogledat ni kroz spijunku bezveze laprdat epo netu ja ba ovo ja bi ono nemojte me nasmijavat heh

@Mile Kitic mozda nisi obavijesten ali nakon njihove “akcije” da je tako nazovem u seljanci 1 na trgu bremena tj. nakon sto su isjekli kablove njihov ured je bio razbijen i to od strane gradjana (svjesnih gradjana)
i mislim da bi isto ucinili svi koji su imali tragediju sa ovim momcima
tako da ako nastave kako su krenuli (lose)
vjeruj da ce se desit mnogo gore stvari ovo je bio samo kao znak upozorenja
najbolje tek slijedi

😉 Budi mi pozdravljen 😉