Eksperti Evropske komisije stigli u Bosnu i Hercegovinu

8. Februara 2010.
1 min. za čitanje

Eksperti Evropske komisije koji će izvršiti uvid u ispunjavanje uslova iz mape puta za liberalizaciju viznog režima stigli su u Bosnu i Hercegovinu. U misiji eksperata koji će se najvjerovatnije zadržati do petka bit će analizirano ispunjenje uslova iz Bloka 2 koji se tiče imigracije, azila i granica, a  15. februara kontrolisat će se i ispunjenje uslova u oblasti Bloka 3, tačnije borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, saradnje policija i pravosuđa. Većina domaćih političara očekuje pozitivne ocjene ekspertskih timova.

Naime, u vezi s dobivanjem bezviznog režima za BiH u julu, kako je najavio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, mišljenja su podijeljena. Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima zemljama Zapadnog Balkana Tanja Fajon izjavila je da je realno očekivati da BiH u julu bude stavljena na šengensku listu.

(rtvfbih.ba)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

dokle god postoji onaj traktorista iz Laktasa nema nama nikuda .Prvo njega smaknut, koknut i onda mozemo u Evropu

Iraq: on jest od velikih problema koji koci BH , ali vjeruj nije jedini , kod nas je drzava nista ni sa cime , uzas … ljudi prvo trebaju da imaju povjerenja u nas da mi nesto vrijedimo , trebamo se pokazat … jer kad bi ono tek tako to radili , ne bi nista sa tim postigli , da kriminalici mogu hodat gdje hoce i kad hoce , ima niz tih stvari .