Ejup Ganić zadržan na londonskom aerodromu

26. Februara 2010.
3 min. za čitanje

Na londonskom aerodromu jutros je zadržan nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić protiv koga se u srpskom tužilaštvu za ratne zločine vodi istraga, potvrdio je večeras specijalni tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

Vukčević je istakao je riječ o predmetu na kome srpsko tužilaštvo odavno radi, o događaj iz 1992. godine u Sarajevu.

“Faktički tu je počeo rat i tu je pod istragom Ganić i još više lica. Iz ovog se vidi ozbiljnost našeg pristupa svim tim događajima, tako da nijedna žrtva u ratu neće ostati, a da ne bude zadovoljena”, izjavio je Vukčević Televiziji B92.

Na podsjećanje da je iz Sarajeva mnogo napadan, Vukčević je odgovorio da je to bilo više zbog slučaja ´´Tuzlanska kolona´´ i da je bila cijela erupcija nezadovljstva u BiH, ali da je sud jedini koji je meritoran i koji može da odluči da li je neko kriv ili ne.

“Sud je doneo odluku, kakvu je donio sad je postupak pred pravosuđem i videćemo”, dodao je Vukčević.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je nedavno da je procjena pravosudnih institucija Srbije da se ne dozvoli ustupanje gonjenja pravosudnim organima BiH u slučajevima “Tuzlanska kolona” i “Dobrovoljačka ulica”, za koji je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je prije godinu dana potjernicu za 19 lica osumnjičenih za ratni zločin u BiH, među kojima su i ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić.

U MUP-u je navedeno da se oni sumnjiče za “ratne zločine počinjene u bolnici i kasarni u Sarajevu, kao i za napad u Dobrovoljačkoj ulici”. Za zločine početkom rata u Sarajevu nad pripadnicima JNA do sada niko nije odgovarao.

Vlasti Republike Srpske dostavile su Haškom tribunalu dokaze protiv Alije Izetbegovića, Ejupa Ganića i Stjepana Kljuića, ali Hag nikada protiv njih nije podigao optužnicu.

Predmet “Dobrovoljačka” preuzelo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, nakon što je prije nekoliko godina rasformirano Vojno tužilaštvo u Beogradu, koje je vodilo taj predmet.

Ganić je nakon raspisivanja potjernice ocijenio ovakav potez tužilaštva u Srbiji kao “smiješan” i istakao da su na spisku “svi oni koji su branili BiH”.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

Podijeli ovaj članak
6 komentara
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

jebote nas Srbija tuzi sto su nas napali u Sarajevu…Koja je to logika sve u cilju da se zastite Mladica..Uhapsili covjeka sto se branio na svojoj zemlji u svome gradu..

Na srecu sve je bila patka srbijanskih novina …covjek je ziv i zdrav u Sarajevu

U beogradski pasaluk niko nebi trebo zalazit, zacas mozes biti uhapsen, samo gledaju kako da optuzuju one koje su sami napadali

Po meni to ne mirise na dobro,i on naivan,zna da ga ganjaju a i zna da su u tim stvarima jaki i opet im ide na tacnu….Ne mrdaj iz svoje avlije jer su oni u stanju od zrtve napravit dzelata.

nije ba ejub malo dijete ne boji se covjek tih srbijanskih optuznica jer zna da mu ne mogu nista, a mislim da on ima dosta “veza”, da se tako izrazim, u evropi tako da se ne boji putovati gdje hoce sto je sinoc i izjavio na tv-u . . .jedino mu ne bih preporucio da putuje u srbiju 😉

ispravka moje greške nije ejub nego Ejup 😀