Dok vlast zagovara povećanje vlastitih plaća, pred narodnim kuhinjama sve duži redovi

30. Januara 2010.
3 min. za čitanje

Dok aktuelna vlast zagovara povećanje svojih plaća i samo zahvaljujući stand-by aranžmanu s MMF-om spašava budžet od potpunog kolapsa, na drugoj strani, svaka peta porodica u našoj državi pokušava preživjeti s 200 maraka mjesečno. Situacija u narodnoj kuhinji znatno se promijenila. Sada su prvi u redu za hljeb – mladi i intelektualci.

Strani, a posebno domaći zvaničnici bezuspješno se trude ukazivati da je u našoj državi sve manje siromašnih. To je, pokazat će se neistina. Naime, u posljednja dva mjeseca – samo u slučaju Narodne kuhinje Stari grad – broj korisnika je rapidno povećan za čak 400 osoba. Zilha Šeta, upravnica Narodne kuhinje Stari Grad, kaže da novi korisnici uglavnom traže samo hljeb. Da stvar bude gora, promijenila se i starosna dob korisnika kojima je obrok postao najveći i jedini luksuz. U dugim redovima narodne kuhinje, nažalost, ima i studenata, a jedan od njih je i Haris Sarač, student Fakulteta za sport. Kako kaže, da nema ove kuhinje, umro bi od gladi.

Zabrinjavajuće zvuči i podatak da su u prvim redovima i bosanskohercegovački intelektualci – penzioneri, nekadašnji učitelji i ljekari. Političari rijetko svrate u Narodnu kuhinju. Zahvaljujući donaciji samo peterice parlamentaraca koji su željeli ostati anonimni, osigurava se sedmično hranu za dvanaestero kojima je pomoć najpotrebnija. Očito je da će svaki dan sve više i više biti gladnih u Bosni i Hercegovini. Ni ekonomski stručnjaci ne predviđaju bolju situaciju. Zapravo biti će mnogo gore, tvrdi ekonomski analitičar Eldar Dizdarević.

„Ove godine ne vidim da će se išta poboljšati, pogotovo zato što slijede izbori”, smatra on.

Iako trošimo velike sume novca na razne programe pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, željeni efekti izostaju. I šef Ureda Svjetske banke u BiH potvrdio je isto. Stoga bi se nadležni istražni organi trebali zabrinuti u kojoj mjeri smo mi korumpirano društvo.

„Veći dio sredstava odlazi onima koji su u boljem finansijskom položaju nego onima koji su najugroženiji”, kaže šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli.

Novca za siromašne očito ima, ali uvijek završava u pogrešnim rukama. Zato naš student s početka priče još dugo stajati u redu. I to je moguće samo u našoj državi.

(SodaLIVE.ba/Amra Brzina/FTV)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bezobrazluku nigdje kraja … 🙁