Dodik ponovio stav oko tuzlanske Kapije i Markala

5. Januara 2010.
2 min. za čitanje

Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da stoji iza svake svoje izjave koje je dao u vezi sa zločinima nad Srbima tokom rata u BiH. Navodeći da negira zločine i “da ga svako stradanje bilo koga žalosti”, Dodik je dodao da “ne želi zlo bilo kome, ali isto tako ni svom narodu, i da se ne može dozvoliti da Srbi kroz napisane presude budu jedini koji su činili zločine”.

Komentirajući to što je Okružni sud u Bijeljini saopćio da neće narediti provođenje istražnog postupka protiv njega zbog negiranja zločina, a na osnovu krivične prijave koju je podnio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci upitao “zašto je problem kada on kaže da ima i drugih mišljenja od onih koji su dali federalni izvori”, te da on neće “prihvatiti stereotipe i svoj stav će uvijek reći i sudu i bilo kome”.

On je ustvrdio i da “istina o tome ne može biti napisana u Sarajevu, nego mora biti verifikovana na bazi općeprihvaćenih standarda za tu vrsu priče”.

Sve to je ocijenio kao “dobro osmišljenu igru u kojoj se bespravno formira Sud BiH i procesuira slučajeve zločina samo nad Bošnjacima, čime se želi pravno napisati činjenično stanje da su samo Srbi činili zločine”.
Takav princip, kaže, on ne prihvata i “kao odraz te činjenice rekao je i da je bilo slučajeva negiranja činjenica koje su date iz federalnih izvora po pitanju zločina na Markalama i Tuzlanskoj kapiji”.

Dodik je rekao da, ako Bošnjaci “imaju svoju istinu, imaju je i Srbi, i oni su također pobjednici i nisu poraženi”.

Podsjećanja rada, krivična prijava protiv Dodika je podnesena nakon što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva zatražilo od Behmena da podnese prijavu protiv premijera RS-a Milorada Dodika zbog uvredljivih izjava o zločinima nad građanima Sarajeva i Tuzle.

Prijava je podnesena zbog krivičnog djela izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments