Do 20. aprila novi zakon o pravima demobiliziranih boraca, inače protesti!

3. Aprila 2010.
2 min. za čitanje

Savez demobiliziranih boraca FBiH insistira na donošenju novog zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica po hitnom postupku, najkasnije do 20. aprila, te upozorava da će, ako to izostane, već narednog dana – 21. aprila, pristupiti organiziranju masovnih protesta.

Zaključak je to tematske sjednice čelnika Saveza s predsjednicima općinskih organizacija demobiliziranih boraca BiH upriličene danas u Sarajevu. Demobilizirani borci, nadalje, traže od Federalnog ministarstva pravde da do 7. aprila izda rješenje o promjeni osoba za predstavljanje i zastupanje Saveza, kao i njegovih organa po Odluci Saveza demobiliziranih boraca FBiH od 12. decembra 2009. godine. Kako je saopćio predsjednik Skupštine Saveza Munir Karić, demobilizirani borci traže i da nadležne institucije odmah pristupe isplati zaostalih odnosno neisplaćenih naknada demobiliziranim borcima po rješenjima izdatim u skladu s ranije važećim zakonom te insistiraju na isplati penzija u iznosima prije umanjenja. Predsjednik Skupštine i v.d. predsjednika Saveza demobiliziranih boraca FBiH Nijaz Hodžić ukazali su na nužnost prevazilaženja opstrukcija i “igara koje se pletu oko Saveza”, naglašavajući spremnost da se suoče s nepravdom te maksimalno angažiraju na zaštiti interesa članstva.

Sudionici tematske sjednice koja je okupila oko 70 predstavnika općinskih i kantonalnih organizacija iskazali su lojalnost Savezu i njegovom rukovodstvu te ocijenili neupitnim legitimitet i legalitet ove asocijacije. Istovremeno, predstavnici demobiliziranih boraca uputili su brojne kritike na račun resornog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića te izrazili nezadovoljstvo zbog izvještaja Komisije tog ministarstva, a u kontekstu registriranja Saveza, odnosno (ne)izdavanja spomenutog rješenja Federalnog ministarstva pravde.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ZALOSNO JE DA SE DRZAVA SAMA NIJE POBRINULA ZA OVE LJUDE KOJI SU JE ODBRANILI…
ZNACI JEDINI NACIN DA SE NESTO DOBIJE JE DA SE IZADJE NA ULICE…