Direktor Turkish Ziraat Bank Bosnia: Ulagači iz Šišedžama u Sodu Lukavac imali su negativna iskustva

23. Januara 2010.
4 min. za čitanje

U razgovoru za Dnevni avaz, direktor  Turkish Ziraat Banka Bosnia je izjavio kako su ulagači u lukavačku Sodu imali negativna iskustva čiji se odijek osjetio i u Turskoj. Tekst prenosimo u cjelosti:

Bruto dobit Turkish Ziraat Banka Bosnia u prošloj godini iznosila je milion maraka, a cijela Ziraat Bank grupacija zabilježila je neto dobit od čak 1,4 milijarde eura. Ova stopostotno državna banka iz Turske u BiH djeluje još od 1997. godine.

Velika zaduženja

– Iskazali smo rast od šest posto. Imajući u vidu teške okolnosti poslovanja zadovoljni smo rezultatima i daleko smo iznad prosjeka cijelog bankarskog sektora. Slažem se s izjavom guvernera Centralne banke BiH (CBBH) Kemala Kozarića da je iza nas najteža godina za finansijski sektor od kraja rata u BiH. Realni sektor u BiH je u teškoj poziciji,
tako da će borba za pozitivne poslovne rezultate i u ovoj godini biti otežana – kazao je za naš list generalni direktor Turkish Ziraat Bank Bosnia Kenan Bozkurt.

Ilustrirajući ekonomsku sliku BiH, on naglašava da je veliki broj osoba ostao bez posla, te da i idealna zakonodavna regulativa ne bi pomogla u situaciji kada građani koji rade imaju prosječna mjesečna primanja od 770 KM, a da je prosječno zaduženje svakog bh. građanina 1.800 maraka.

– Iza nas, otkako radimo u BiH, ne postoji nijedna afera ili problem u odnosu s klijentima. Nismo željeli retroaktivno, kao većina banaka, povećavati kamate na date kredite, a naša i strategija cijele Ziraat Bank grupacije u ovoj godini će
biti širenje poslovnica. Radimo istraživanja za područje Banje Luke, a otvorit ćemo i filijale u Cazinu, Velikoj Kladuši i Sanskom Mostu. U završnoj fazi je i priprema otvaranja filijala u Hrvatskoj, Dubrovniku i Zagrebu, čiji će osnivač biti
bh. banka, čime ćemo povećati broj od 152 uposlena – naglašava Bozkurt.

Na pitanje hoće li u velikom planu širenja aktivnosti banka preuzeti neku od manjih bh. banaka, Bozkurt je negativno odgovorio, konstatirajući da to nije strategija i da je to principijelan stav.

Radna mjesta

– Apsolutno nijedan fening naše dobiti nikada nije otišao u Tursku, a pozivam sve one koji imaju poslovne planove koji bi rezultirali otvaranjem novih radnih mjesta da nam se jave, jer svi moramo aktivno pomoć i u rješenju problema
nezaposlenosti – istakao je Bozkurt.

Loše poruke ulagačima

– Interesiranje za ulaganje u BiH u Turskoj uvijek postoji. No, ulagači poput Hayata u Natron iz Maglaja ili Šišedžama u Sodu Lukavac imali su negativna iskustva čiji se odjek osjetio i u Turskoj, tako da ulagači sada faktički naprave korak naprijed, a dva nazad kada je u pitanju BiH. Kada se jednom poljuljaju sigurnost i povjerenje stranih ulagača, teško ih je vratiti – smatra Bozkurt.

I na kraju se samo pitamo, kakva su to negativna iskustva imali ulagači iz Turske koji nas konstantno truju a odlično rade i da li građani Lukavca imaju negativna iskustva sa ulagačem iz Turske!?

(SodaLIVE.ba/Avaz)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments