fbpx

Da li ste probali sladoled od ajvara?

2 min. za čitanje

Beogradska priča o neobičnim ukusima sladoleda počinje u centru Beograda u „Poslastičarnici“, čiji je vlasnik majstor sladoleda Veroljub Šobić.

On između ostalog, preporučuje sladoled od ajvara i pirotskog kačkavalja.

Šobić ističe da je to tako jer u njegovoj „Poslastičarnici“ ne postoje arome, već se sladoled pravi sa pravim ajvarom, onaj s vinom sa vinom, rakija sa rakijom…Sve je, ističe, apsolutno prirodno.

„Sladoled je u principu matematika, morate da znate za sastojke koje unosite koji je procenat šećera, masnoće, suve materije, da napravite izbalansiranu smesu i da imate pravi ukus“, otkriva za N1 Šobić.

Ipak dodaje, da je sladoled sa pirotskim kačkavaljem „njegov umjetnički doživljaj“.

„Kačkavalj je jak sir i tek na kraju nepca se jedva oseti…Italijanski majstor sladoleda, ozbiljna faca u svetu me oterao u… i rekao ti nisi sladoledar, ti si pesnik“, kaže Šobić.

On ističe i da nije neobično da njegove mušterije sladoled posluže umjesto predjela, te da je jedan od njih tražio po 150 kugli ajvara i kačkavalja i na vjenčanju je dao da se posluži kao predjelo, uz šunku.

„Ovo su gastrosladoledi koji se služe uz slano“, navodi Šobić.

Otrkiva je da je pravio sladolede od paradjza, kupusa, kokica…“Od svega jestivog možete napraviti sladoled ako poznajete zanat“, dodaje.

Prijatno je, kako navodi, iznenađen interesovanjem kupaca, koji ajvar uglavnom samo probaju ali su zato postali fanovi kačkavalja i „dolaze na tri, četiri kugle“.

Upitan za svjetsku modu i sladolede s kečapom i majonezom, Šobić kaže da to nije ništa i da je „pomalo dosadno“. „Ja pravim ono što drugi nisu napravili, a napraviti sladoled od majoneza je lako i jednostavno“, rekao je Šobić i dodao da se sladoledom bavi 31 godinu, a da je prvih 10 učio zanat.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments