Cijene električne energije do daljnjeg ostaju iste

1. Februara 2010.
4 min. za čitanje

Cijene električne energije za potrošače Elektroprivrede BiH do daljnjeg ostaju iste. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo zatražio je od Nadzornog odbora ove kompanije da odustane od pokretanja tarifnog postupka za izmjene cijena, imajući u vidu trenutne teškoće u poslovanju privrede i posljedice ekonomske krize na socijalni status građana.

Prema namjeri EPBiH, već s proljeća cijena isporučene struje za domaćinstva bila bi veća između 6 i 8 posto, a manja za određenu kategoriju potrošača u malom biznisu. Pokretanje postupka pred Federalnom regulacionom komisijom za električnu energiju direktor EPBiH Amer Jerlagić najavio je krajem minule godine, a službeno je sročeno i uvršteno u dnevni red posljednje sjednice Nadzornog odbora. No, dan uoči sjednice, s naznakom “vrlo hitno“, stigao je pismeni uput resornog ministra. U njemu se, uz ostalo, kaže da “u ovom momentu nije uputno pokretanje ovih aktivnosti“. Svjestan da će zadržavanje cijena na zatečenom nivou prouzrokovati posljedice po EPBiH, ministar je Nadzornom odboru predložio “poduzimanje neophodnih aktivnosti korištenjem unutrašnjih rezervi i štednjom na svim nivoima“.

U saopšenju sa sjednice Nadzornog odbora u javnosti vijest o odustajanju od poskupljenja električne energije nije tretirana. Sada, kada je znaju, građani mogu trljati ruke zadovoljni što su cijene struje kod nas stavljene pod led, dok istovremeno slušaju ili čitaju informacije o tome da će je potrošači u Srbiji, prema odluci vlade donesenoj u četvrtak, plaćati 10 posto skuplje. Vlada Srbije istovremeno je pozvala potrošače na smanjenje potrošnje, “jer je sistem snabdijevanja ugrožen“.

EPBiH ima dovoljno energije i uredno snabdijeva potrošače čak i u ovim hladnim danima, kada je potrošnja uvećana u odnosu na uobičajeni zimski prosjek. No, to je samo jedna strana medalje. Druga, ona lošija po EP BiH, ali i federalnu Vladu, jeste da će se zaustavljanje rasta cijena u ovoj godini negativno odraziti na finansijske rezultate poslovanja te kompanije u 2010. godini. Cijene na tržištu električne energije su niže od onih koje su primijenjivane tokom 2009. godine. Ova kompanija je svoje viškove prema sklopljenim ugovorima prodavala po 83 eura za megavat sat, a trenutna cijena je između 45 i 48 eura. Elektro – privreda Republike Srpske je prije nekoliko sedmica prodaju struje zamart, april, maj i juni ugovarala po cijeni od 31,6 eura. Negativni utjecaj tako niskih cijena na poslovanje elektroprivre a očito neće, niti se mogu neutralizirati na način kako joj je to pismeno sugerirao resorni ministar Hećo.

Krajnji ishod se već može nazrijeti: na kraju poslovne 2010. godine dobit EP BiH bit će manja od 72,2 miliona KM, koliko je iznosila za 2009. godinu. To znači da će i Federacija BiH, po osnovu svog vlasništva u ovoj kompaniji, inkasirati manje novca neophodnog za rješavanje gorućih problema, između ostalog i u socijalnom sektoru. Svjestan je toga i ministar, no njemu je u ovom času i u izbornoj godini najpreći (socijalni) mir u kući.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments