Cijena idiotizma – 1,5 milion KM

28. Januara 2010.
2 min. za čitanje

Na ime kredita od 180 miliona KM koji je 2008. godine uzet od Evropske banke za obnovu i razvoj, do kraja januara Federacija BiH mora platiti 1,5 milion KM kamata na nepovučena (a rezervisana) sredstva. Po ugovoru, kredit je bio namjenjen za gradnju četiri dionice autoceste na koridoru 5c i njegovo korištenje je trebalo da počne u roku od 90 dana ali ali to se nije desilo ni do današnjeg dana jer nije usvojen zakon kojim se osnivaju javna preduzeća Ceste FBiH i Autoceste FBiH. Vjerovatno pogađate o čemu se radi. Političari se nisu mogli dogovoriti gdje će biti sjedišta ovih firmi. Bilo kako bilo, ispostavljen je račun za taj idiotizam u iznosu od 1,5 milion KM. Naravno, neće ga platiti političari već će ga platiti poreski obveznici.

Na nesreću građana ove jadne države nije to prvi takav račun niti su to jedina nepovučena kreditna sredstva. Dok su trajali pregovori bh. vlasti i MMF-a o čuvenom kreditnom aranžmanu koji je trebao da spasi Federaciju BiH od finansijskog kolapsa, isplivao je na površinu podatak da u zemlji postoji oko 800 miliona eura ugovorenih, a neiskorištenih kredita. Radi se o približno 100 miliona eura kredita Svjetske banke, više od 300 iz Evropske investicijske banke, oko 250 miliona Evropske banka za obnovu i razvoj, dio novca je odobren iz Španije, te njemačke bankarske grupe i dvije austrijske banke.

Na sva ta nepovučena sredstva država plaća “kamate za glupost” iako federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda u jednoj izjavi gotovo uvrijeđeno kaže kako to zaboga nisu zatezne kamate već naknada za nepovučena sredstva. Kako god to Bevanda nazivao to košta, procjenjuje se da je na ime “Bevandinih” naknada za nepovučena kreditna sredstva u zadnje četiri godine plaćeno tridesetak miliona KM.

U državi u kojoj teški bolesnici moraju da mole za pomoć kako bi skupili novac za liječenje, novac se rasipa za plaćanje naknada za nepovučena kreditna sredstva. Nisu to nikakve naknade, to su “kamate za idiotizam”, nažalost, više birački nego političarski.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije.net)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments