CCI : U 2009. godini nije isplaćen ni jedan dječiji dodatak!

29. Decembra 2009.
3 min. za čitanje

Vlada Tuzlanskog kantona je u devet mjeseci rada 2009. g.odine je zabilježila blagi rast vlastite efikasnosti ispunivši 85% svojih programskih obaveza. U ovom periodu je usvojila dvije vrlo značajne strategije, razvojnu strategiju i strategiju zapošljavanja, kao i set antirecesionih mjera, ali pretjeranog razloga za zadovoljstvo ne bi trebala imati jer u istom periodu, za 23.000 djece nezaposlenih roditelja nije isplaćen niti jedan dječiji dodatak. Na ovaj način Vlada je pokazala da nema viziju rješavanja ovog problema i da će prilikom usvajanja Budžeta TK za 2010. godinu, kontinuirana isplata dječijih dodataka biti svojevrstan test inteligencije i moralne kredibilnosti za resornom ministra Faruka Vikala i Vlade TK.

Vlada je u evidentno u proteklom periodu imala problem i sa produkovanjem zakona jer od 13 planiranih 6 nije utvrđeno a za 5 zakona je vraćano na doradu. Dobrim potezom Vlade se može smatrati da je i bez pomoći neaktivnog Ekonomsko socijalnog vijeća uspješno okončala dijalog sa sindikatima i ispunila uslove oko kreditnog zaduženja kod MMF-a. Inače Vlada je na 42 održanih sjednica od 105 planiranih mjera realizovala 89. Čak deset zakona vlada je razmatrala kao neplanirane i ako ih uporedimo sa 7 razmatranih iz plana primjećuje se da bi u narednoj godini morala poraditi na dizanju kvaliteta planiranja. Kada je produkcija zakona u pitanju najveći problem ima miMinistarstvo obrazovanja nauke , kultiure i sporta koje zbog problema sa kadrovima kasni u izradi 3 zakona. Skupština Tuzlanskog kantona je u od planiranih 60 mjera razmatrala svega 42 čime je ispunila svega 70 % svog plana.Rad Skupštine Tuzlanskog kantona koja je održala 11 sjednica karakterisao je nekontinuiran tok i često održavanje sjednica u nastavcima. Nizak nivo intenziteta u radu Skupština je zabilježila upravo u III kvartalu svog rada, kada je za 3 mjeseca razmotrila svega 10 mjera.

Ovako skroman učinak je bilo i za očekivati jer se loš odnos jednog broja poslanika prema poslaničkim obavezama nastavio, pa čak i pojačao . U tom smislu kuriozitet svakako predstavlja odnos prema poslaničkim obavezama trojice poslanika Fahira Subašića i Kazafera Bečića koji su kasneći na sjednice kumulativno nabrali čak po 17 sati plaćenog nerada i poslanika Šefika Begića koji nije prisustvovao na čak 10 sjednica ili njihovih nastavaka.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments