Bosanka Sanela Jenkins donirala milion dolara pomoći za Haiti

24. Januara 2010.
2 min. za čitanje

Uspješna poduzetnica Sanela Jenkins, Bosanka sa adresom u Los Angelesu, donirala je milion dolara za pomoć žrtvama snažnog zemljotresa koji je 12. januara pogodio Haiti. U partnerstvu sa glumcem i rediteljem Seanom Pennom uspostavila je organizaciju Jenkins-Penn (Haitian Relief Organization), kako bi obezbijedila medicinsku opremu i transport ljekara stanovnicima čiji su životi uništeni u ovoj prirodnoj katastrofi. Vijest su objavili brojni američki mediji, navodeći ovu inicijativu kao uzor u vremenima tuge i krize. Sanela Jenkins započela je sa svojom inicijativom pomoći odmah nakon zemljotresa, obezbijedivši milion dolara donacije. Penn je već organizirao dostavu 5,4 tone medicinske opreme i humanitarne pomoći, dok je Jenkins hrabro pratila ljekare i medicinsko osoblje u Haiti kako bi obezbijedili neophodnu pomoć. “Svijet ne može ignorisati vapaje u pomoć koji se čuju sa Haitija. Sada je vrijeme da se djeluje ili će se bol Haitija samo pogoršati”, izjavila je Jenkins za američke medije prilikom uručivanja hrane i lijekova. “Ova sredstva će pomoći ne samo da se olakšaju trenutne patnje, već i da se obezbijede osnovna novčana sredstva za ponovnu izgradnju devastiranih bolnica i škola. Moje iskustvo u Bosni i Hercegovini me naučilo da se bez ovih fundamentalnih institucija, nepotrebna patnja samo nastavlja.”

Njen partner u ovom projektu, oskarovac Sean Penn, je dodao: “Cijeloj naciji je potrebna naša pomoć. Sanela je postala primjer za sve nas. Doniranje lijekova i novca je krucijalno kako bi se olakšale patnje na Haitiju.” Sanela je prva žena iz BiH koja je s ljekarima i medicinskim osobljem otišla da pomogne narodu Haitija. Sanela Jenkins posvećena je vraćanju dostojanstva, blagostanja, pravde i nade svojoj domovini, provodeći brojne diplomatske, filantropske, obrazovne i pravne inicijative. Podsjećamo da je ona dobitnica prestižne nagrade Centar za mir i multietničku saradnju “Mostar Peace Connection”, te da se istakla u brojnim humanitarnim akcijama pomoći bh. narodu.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

aha aha 😀

Ooooj onim baksuzima , oni nisu imali nista ni prije zemljotresa …

joj jbt pa opet sve na one najsiromasnije…

svaka ti cast Sanela i bas mi je zao sto si se prestavila k'o Bosanka….sreca pa u Bosni se nema kome i nema potrebe nista donirat..Sanela-bosanka-glupaca-Jenkins