fbpx

“BiH ima 32 sedmice za rješavanje važnih pitanja”

4 min. za čitanje

Došlo je do zastoja u napretku Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, konstatirajući da su ga “zaustavili politički lideri koji nisu donijeli ili proveli reforme na koje su se ranije obavezali.”

Obraćajući se studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da je sad prioritet vratiti zemlju “na pravi put evroatlantskih integracija” što, kako je naglasio, “također podrazumijeva donošenje i provedbu dugo odgađanih ekonomskih reformi koje će pomoći u suzbijanju širenja siromaštva.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU ponovio je izjavu koju je u Sarajevu dala visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton da “nije na političarima da odlučuju o tome koliki opseg evropskih integracija će omogućiti građanima. Građani su se jasno izjasnili da je to ono što oni žele i na političarima je da to ostvare.”

Inzko je rekao da međunarodna zajednica daje podršku “alternativnoj politici” koja će promijeniti način kako se stvari rade i “omogućiti promjenu Ustava i povratak zemlje na put integracija i oporavka.”

“Postoji program da se osigura sigurnost i prosperitet – program evroatlantskih integracija”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “I svrha mu je da se moderniziraju oružane snage tako da bi mogle funkcionirati kao funkcionalna i dragocjena komponenta vodeće svjetske vojne alijanse, da se moderniziraju policijske snage kako bi se okončala tiranija organiziranog kriminala i korupcije, da se modernizira poslovno okruženje kako bi se privukle investicije i otvorila nova radna mjesta, da se moderniziraju sistemi zdravstvene zaštite i obrazovni sistem, da se modernizira način na koji se štite i promoviraju prava i težnje građana.” On je izjavio da je potrebno primorati političke stranke da objasne šta poduzimaju da bi doveli zemlju u NATO i EU. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU upozorio je da se trenutna finansijska kriza, uglavnom, ali ne isključivo, u Federaciji BiH, ne smije pretvoriti u politički fudbal. “Ona se ne smije koristiti u predizborne svrhe, jer važnost tog pitanja je daleko veća”, rekao je Inzko.

“To pitanje utječe na stabilnost zemlje u cjelini i na dobrobit njenih građana”. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da BiH stoji na raspolaganju tehnička, finansijska i politička podrška, “ ali joj se može pružiti samo ukoliko ova zemlja jasno pokaže svoju opredijeljenost za provođenje reformi. Postojeći sistem je finansijski neodrživ, ekonomski neefikasan i nepravedan u socijalnom smislu. To se mora promijeniti!” “Sat otkucava”, rekao je on.

“Do izbora su ostale samo 32 sedmice. Trideset i dvije sedmice u kojima ovu zemlju treba vratiti na put euroatlantskih integracija i ekonomskog oporavka. Ako stranke na vlasti to ne mogu učiniti – biračko tijelo ih može smijeniti.” Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko rekao je da je međunarodna zajednica opredijeljena da da podršku potrebnim promjenama.

“Pitanje koje se sad postavlja je sljedeće: Da li će građani Bosne i Hercegovine dovesti do te promjene? Jer, u njihovoj je moći da to urade,” kazao je on.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

dokle god nasa Drzava ne bude imala jednog BABU predsjednika dotle cemo mi kaskati i za Evropom i za citavim svijetom.Kod tri BABE djeca moja biti kilava.