Bičakčić i Čović oslobođeni krivice za zloupotrebu položaja

2 min. za čitanje

Sud BiH donio je nepravomoćnu oslobađajuću presudu kojom su Edhem Bičakčić i Dragan Čović oslobođeni krivice za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Obrazlažući presudu predsjedavajući Sudskog vijeća Esad Fejzagić kazao je da Tužilaštvo BiH za četiri godine nije uspjelo otkriti imena 12 osoba kojima su dodijeljeni stanovi, iako su imali adrese gdje se stanovi nalaze te su se u optužnici te osobe vodile kao nepoznata lica, dok od 64 osobe koje su navedene u optužnici da su im dodijeljeni stanovi nisu sve saslušane.

Dragan Čović je nakon presude kazao da je ovo jedina prava presuda, da mu je žao samo što je toliko vremena proveo u sudnici, te da nije počinio bilo kakvo krivično djelo dok je obavljao funkciju ministra finansija Federacije BiH i da je ponosan na svoj rad.

Bičakčić je, pak, kazao da je ovo ohrabrujuća presuda i još jedan korak na demokratskom putu BiH.

“Neki ljudi u ovoj državi moraju shvatiti da idemo sigurnim koracima ka stvaranju pravne države i da ovo nije 1983. godina”, rekao je novinarima vidno ushićeni Bičakčić.

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na ovu presudu.

Naime, prema optužnici Bičakčić i Čović su u funkciji premijera i ministra finansija Federacije BiH, bez odluke Vlade, 18. januara 1999. godine donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava budžeta za 1999. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava tekućih rezervi odobren iznos od 3,2 miliona KM za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Oni su potom, kako se navodi u optužnici, 20. januara 1999. godine donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava budžeta za 2000. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava rezervi odobren iznos od 4,6 miliona KM za istu namjenu, na osnovu kojih odluka je izvršena kupovina stanova za nekoliko osoba, te su na taj način oštetili budžet Federacije BiH.

(SodaLIVE.ba/Sarajevo-x.com)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

pa zar u nasoj tzv. drzavi moze neko u zatvor ko je zasluzio? Ovo je cudno bilo da je pokrenuta tuzba protiv njih uopste. Daleko smo mi od pravedne drzave. Jer nismo uopste ni drzava, nego neki neimenovani odpad

u nas su u ivoj drzavi posteni u zatvoru a lopovi vani Da li sam ja bio optuzen ili neki clan sa ove strenice koji posjecuje dobili bi dozivotnu sramota smjesno zalosno dva najveca lopova u drzavi a ima ih jos gamad djubrad posebno ova dvojica ,.,,

eh jesu se zaletitl, nevine ljude da optuze. kad je to neko iz SDA ili HDZ-a zloupotrebio polozaj?

prave od nas telad pa ne mogu da vjerujem svako zna da su krivi i sad ih oslobađaju . . .pa još svoje oslobađanje nazivaju put ka demokratizaciji države koje je ovo jebanje u zdrav mozak naroda

adbanner